Franța și Germania cer țărilor UE să se alăture inițiativei lor Gaia-X privind serviciile cloud

  • 05 Iunie 2020 18:50
Franța și Germania cer țărilor UE să se alăture inițiativei lor Gaia-X privind serviciile cloud

Franța și Germania au anunțat joi lansarea unei inițiative comune denumite ''Gaia-X'', prin care doresc ca Uniunea Europeană să fie autonomă în exploatarea datelor sale informatice, care sunt ''aurul negru'' al economiei digitale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Lumea actuală a serviciilor cloud este dominată de marile companii americane, precum Amazon, Microsoft sau Google, în timp ce companii chineze, cum ar fi Alibaba, încep și ele să se afirme încet la acest capitol.

Or, Franța și Germania nu vor ca operatorii europeni să fie lăsați la o parte, mai ales că poziția lor este deja slabă pe anumite piețe, cum este cea a cloud-ului public.

Prin platforma prezentată, companiilor li se propune o resursă informatică ieftină și utilizabilă la cerere, grație punerii în comun a serverelor într-un centru gigantic de date.

Una dintre principalele exigențe pentru furnizorii de servicii cloud prezenți pe platforma Gaia-X va fi transparența cu privire la jurisdicția de referință a acestor furnizori, a explicat ministrul Le Maire în timpul unei teleconferințe de presă comune cu omologul său german. Dacă datele încredințate unui furnizor de servicii cloud ''sunt supuse vreunei legi extrateritoriale, de exemplu legea americană ''Cloud Act'', atunci acest lucru va trebui precizat'', a indicat el.

Legea americană ''Cloud Act'', adoptată în 2018, prevede că în anumite cazuri guvernul SUA poate solicita furnizorilor de servicii cloud comunicarea unor date găzduite, chiar dacă respectivele centre de date sunt situate în afara SUA.

O altă exigență importantă pentru furnizorii de pe Gaia-X va fi interoperabilitatea serviciilor prezente pe platformă. ''Dacă nu sunteți mulțumit de furnizorul vostru actual de servicii cloud, sau dacă acesta devine prea scump, atunci veți putea schimba furnizorul fără a pierde datele'', explică de asemenea Bruno Le Maire.

Ideea inițiativei franco-germane este de fapt de a permite apariția nu a unor giganți informatici precum operatorii americani sau chinezi, ci a unei galaxii de operatori capabili să funcționeze în rețea și să ofere în mod colectiv toate serviciile pe care astăzi le concentrează Amazon, Microsoft sau Alibaba.

Din perspectiva UE obiectivul inițiativei nu este doar unul politic, ci și de performanță economică, conform afirmațiilor celor doi miniștri. Construcția unei infrastructuri europene reprezintă ''punctul de plecare pentru construcția unui ecosistem european al datelor'', în care informațiile să poată circula fără dificultate între actorii economici pentru ca aceștia să-și crească performanța și să creeze noi servicii, spune Peter Altmaier.

''Pentru a dezvolta o mașină autonomă aveți nevoie de un mare număr de date privind securitatea rutieră'', a ilustrat la rândul său Bruno Le Maire. ''Posibilitatea de a face cu ușurință schimb de date între constructorii europeni'' cu ajutorul unor infrastructuri compatibile poate așadar să le faciliteze considerabil munca, a explicat el, manifestându-și speranța că primele servicii Gaia-X vor fi disponibile în prima jumătate a anului viitor.

''Îndemn toate celelalte companii europene să se alăture acestei inițiative'' lansate de Franța și Germania cu concursul unor companii din aceste două țări, a mai spus ministrul francez. ''Noi nu suntem China, noi nu suntem SUA, noi suntem țările europene cu propriile noastre valori economice și propriile noastre interese economice, pe care dorim să le apărăm'', a indicat el.

Gestionarea platformei Gaia-X va fi încredințată unui grup de 22 de companii fondatoare, 11 franceze și 11 germane, printre care se numără OVH, Scaleway, Dassault Systemes, Orange, EDF, Docaposte, Deutsche Telekom, Siemens, Bosch, SAP și BMW. Furnizorii din afara UE, inclusiv giganții informatici americani, vor putea fi prezenți pe această platformă dacă respectă criteriile și condițiile ei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău