Franța și Germania au lansat proiectul viitorului avion de lupte

  • 27 Aprilie 2018 10:28
Franța și Germania au lansat proiectul viitorului avion de lupte

Şefa apărării franceze, Florence Parly, şi omoloaga sa germană, Ursula von der Leyen, au semnat joi la Berlin un acord privind lansarea proiectului viitorului avion de lupte franco-german, cu un rol de ''lider'' pentru Franţa, relatează AFP.

Potrivit Agerpres, sistemul aerian de luptă viitor (în franceză Systeme de Combat Aérien Futur /SCAF/, în engleză Future Combat Air System /FCAS/) este punctul central al strategiei Parisului şi Berlinului pentru a asigura suveranitatea europeană în materie de apărare.

Acest avion de vânătoare va înlocui la orizontul anului 2040 avioanele actuale de luptă Eurofighter (în Germania) şi Rafale (în Franţa), conform documentului semnat de cei doi miniştri ai apărării, la nouă luni de la prima menţionare a acestui proiect de către cele două capitale.

'SCAF va revoluţiona modul de luptă şi echipamentele noastre şi va permite investiţii şi inovaţii mai ambiţioase; SCAF înseamnă armate mai puternice şi mai operaţionale', a concluzionat şefa instituţiei de apărare a Franţei în cadrul conferinţei comune cu omoloaga sa germană la ILA, salonul internaţional aeronautic de la Berlin.

Noul avion va fi dezvoltat de către fabricanţii Dassault şi Airbus, cu un avantaj acordat francezilor, a declarat ministrul german.

''Când există cooperare (industrială)... există întotdeauna o naţiune de frunte (...) pentru SCAF aceasta va fi Franţa'', a declarat Ursula von der Leyen.

În marja SCAF, cele două ţări au semnat o scrisoare de intenţie pentru un proiect comun de patrulare maritimă la orizontul anului 2030 şi au dezvăluit un al treilea element major al cooperării franco-germane în materie de apărare macheta proiectului de dronă MALE (Moyenne altitude, longue endurance/Altitudine medie, rezistenţă îndelungată).

Dezvoltat de Airbus, Dassault şi compania italiană Leonardo în cadrul unui program ce grupează Germania, Spania, Franţa şi Italia, acest model de dronă va fi livrat începând cu 2025.

Dronele de acest tip vor transporta arme pe care le vor putea folosi, subliniază Ministerul Apărării francez.

Întrebate despre dificultăţile proiectelor precedente, cum ar fi A400M, care a generat întârzieri şi depăşiri bugetare, cei doi miniştri au asigurat că vor fi luate în considerare greşelile trecutului.

SCAF este conceput ca un sistem complet care combină un avion de luptă de nouă generaţie, drone, avioane încă în serviciu după 2040, viitoare rachete de croazieră şi roiuri de drone. Acesta va fi conectat la avioane, sateliţi, sisteme NATO şi sisteme de luptă terestre şi navale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
1,06 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:5,1 m/s
Sat
7 °C
Sun
8 °C
Mon
7 °C
Tue
7 °C
Wed
8 °C

Curs oficial BNM 13 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 0.0680
USD 17.3212 -0.0192
RON 4.0350 0.0148
UAH 0.7352 0.0002
RUB 0.2742 0.0015
Arhivă Radio Chișinău