Franța și Germania au lansat proiectul viitorului avion de lupte

  • 27 Aprilie 2018 10:28
Franța și Germania au lansat proiectul viitorului avion de lupte

Șefa apărării franceze, Florence Parly, și omoloaga sa germană, Ursula von der Leyen, au semnat joi la Berlin un acord privind lansarea proiectului viitorului avion de lupte franco-german, cu un rol de ''lider'' pentru Franța, relatează AFP.

Potrivit Agerpres, sistemul aerian de luptă viitor (în franceză Systeme de Combat Aérien Futur /SCAF/, în engleză Future Combat Air System /FCAS/) este punctul central al strategiei Parisului și Berlinului pentru a asigura suveranitatea europeană în materie de apărare.

Acest avion de vânătoare va înlocui la orizontul anului 2040 avioanele actuale de luptă Eurofighter (în Germania) și Rafale (în Franța), conform documentului semnat de cei doi miniștri ai apărării, la nouă luni de la prima menționare a acestui proiect de către cele două capitale.

'SCAF va revoluționa modul de luptă și echipamentele noastre și va permite investiții și inovații mai ambițioase; SCAF înseamnă armate mai puternice și mai operaționale', a concluzionat șefa instituției de apărare a Franței în cadrul conferinței comune cu omoloaga sa germană la ILA, salonul internațional aeronautic de la Berlin.

Noul avion va fi dezvoltat de către fabricanții Dassault și Airbus, cu un avantaj acordat francezilor, a declarat ministrul german.

''Când există cooperare (industrială)... există întotdeauna o națiune de frunte (...) pentru SCAF aceasta va fi Franța'', a declarat Ursula von der Leyen.

În marja SCAF, cele două țări au semnat o scrisoare de intenție pentru un proiect comun de patrulare maritimă la orizontul anului 2030 și au dezvăluit un al treilea element major al cooperării franco-germane în materie de apărare macheta proiectului de dronă MALE (Moyenne altitude, longue endurance/Altitudine medie, rezistență îndelungată).

Dezvoltat de Airbus, Dassault și compania italiană Leonardo în cadrul unui program ce grupează Germania, Spania, Franța și Italia, acest model de dronă va fi livrat începând cu 2025.

Dronele de acest tip vor transporta arme pe care le vor putea folosi, subliniază Ministerul Apărării francez.

Întrebate despre dificultățile proiectelor precedente, cum ar fi A400M, care a generat întârzieri și depășiri bugetare, cei doi miniștri au asigurat că vor fi luate în considerare greșelile trecutului.

SCAF este conceput ca un sistem complet care combină un avion de luptă de nouă generație, drone, avioane încă în serviciu după 2040, viitoare rachete de croazieră și roiuri de drone. Acesta va fi conectat la avioane, sateliți, sisteme NATO și sisteme de luptă terestre și navale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău