Franța și Germania au ajuns la un compromis în privința gazoductului Nord Stream 2

  • 08 Februarie 2019 14:23
Franța și Germania au ajuns la un compromis în privința gazoductului Nord Stream 2

Franţa şi Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeană o soluţie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fără a bloca însă proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează AFP, care a obţinut o copie a acestui document, potrivit Agerpres.

Soluţia de compromis a fost trimisă ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Dacă va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize între Paris şi Bruxelles şi, de asemenea, ar permite Franţei să îşi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.

Comisia Europeană vrea să extindă câmpul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din ţările terţe, care ar trebui să respecte aceleaşi reguli cu cele europene, respectiv transparenţa preţurilor, accesul terţilor la infrastructuri, precum şi separarea activităţilor între furnizorii de gaze şi gestionarii infrastructurilor. În prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respectă aceste reguli.

Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunţat că Franţa va susţine revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează şi proiectul gazoductului Nord Stream 2. În schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care în prezent se aplică doar gazoductelor interne şi care, dacă s-ar aplica şi gazoductelor ce provin din ţările terţe, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Când vine vorba de proiectul Nord Stream 2, blocul comunitar este împărţit în două. Pe de o parte, se află statele din Europa de Est, cele nordice şi cele baltice, care consideră că acest gazoduct face din UE un ostatic al Moscovei, iar pe de altă parte se regăsesc statele din nordul Europei, în special Germania, care pun accentul pe avantajele economice ale proiectului.

În stadiul actual al procedurii legislative, statele membre UE trebuie să se pună de acord asupra poziţiei lor înainte de a putea începe să negocieze cu Parlamentul European, care şi-a exprimat deja opoziţia faţă de Nord Stream 2.

Cât de rapid va fi adoptat actul legislativ este un aspect vital pentru viitorul gazoductului Nord Stream 2. Propunerea Comisiei Europene prevede reguli mai dure pentru noile proiecte de infrastructură, însă lucrările pentru construcţia Nord Stream 2 sunt deja în derulare.

Orice întârziere în construcţia gazoductului Nord Stream 2 ar slăbi poziţia Moscovei în negocierile cu Ucraina pentru un nou acord de tranzit al gazelor naturale şi ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream 2, respectiv firmele Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
10 °C
cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,1 m/s
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1295 -0.0360
USD 17.6496 -0.0348
RON 4.0056 -0.0129
UAH 0.7221 -0.0006
RUB 0.2786 0.0003
Arhivă Radio Chișinău