Franța și Germania au ajuns la un compromis în privința gazoductului Nord Stream 2

  • 08 Februarie 2019 14:23
Franța și Germania au ajuns la un compromis în privința gazoductului Nord Stream 2

Franța și Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeană o soluție de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fără a bloca însă proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează AFP, care a obținut o copie a acestui document, potrivit Agerpres.

Soluția de compromis a fost trimisă ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Dacă va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize între Paris și Bruxelles și, de asemenea, ar permite Franței să își dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.

Comisia Europeană vrea să extindă câmpul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din țările terțe, care ar trebui să respecte aceleași reguli cu cele europene, respectiv transparența prețurilor, accesul terților la infrastructuri, precum și separarea activităților între furnizorii de gaze și gestionarii infrastructurilor. În prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respectă aceste reguli.

Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunțat că Franța va susține revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează și proiectul gazoductului Nord Stream 2. În schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care în prezent se aplică doar gazoductelor interne și care, dacă s-ar aplica și gazoductelor ce provin din țările terțe, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Când vine vorba de proiectul Nord Stream 2, blocul comunitar este împărțit în două. Pe de o parte, se află statele din Europa de Est, cele nordice și cele baltice, care consideră că acest gazoduct face din UE un ostatic al Moscovei, iar pe de altă parte se regăsesc statele din nordul Europei, în special Germania, care pun accentul pe avantajele economice ale proiectului.

În stadiul actual al procedurii legislative, statele membre UE trebuie să se pună de acord asupra poziției lor înainte de a putea începe să negocieze cu Parlamentul European, care și-a exprimat deja opoziția față de Nord Stream 2.

Cât de rapid va fi adoptat actul legislativ este un aspect vital pentru viitorul gazoductului Nord Stream 2. Propunerea Comisiei Europene prevede reguli mai dure pentru noile proiecte de infrastructură, însă lucrările pentru construcția Nord Stream 2 sunt deja în derulare.

Orice întârziere în construcția gazoductului Nord Stream 2 ar slăbi poziția Moscovei în negocierile cu Ucraina pentru un nou acord de tranzit al gazelor naturale și ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream 2, respectiv firmele Uniper, Wintershall, Shell, OMV și Engie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău