Franța se declară „pregătită” să trimită sute de militari în România: E vorba de a arăta că suntem dispuși să apărăm țările NATO

  • 29 Ianuarie 2022 13:45
Franța se declară „pregătită” să trimită sute de militari în România: E vorba de a arăta că suntem dispuși să apărăm țările NATO

Franța este pregătită să trimită sute de militari în România și să-și asume responsabilitatea de a constitui o forță internațională pentru apărarea acesteia, dacă NATO va lua această decizie, a susținut ministra franceză a apărării, Florence Parly, sâmbătă.

Defășurarea de militară, dacă va avea loc „nu este menită să ducă la vreo escaladare militară”, a accentuat, totuși, Parly, conform Agerpres. „Dialogul continuă și suntem convinși că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog și soluții diplomatice”, a spus ea, aducând în discuție și celelalte inițiative ale Franței pentru rezolvarea crizei, inclusiv discuția telefonică pe care Emmanuel Macron a avut-o cu Vladimir Putin, vineri.

Dar, în același timp, ministra franceză a declarat că „suntem realiști, suntem lucizi și ne pregătim”, având în vedere mobilizarea mai multor zeci de mii de soldați ruși în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera cu Ucraina și unele mișcări din ultimele zile în Belarus. Din acest motiv, a reiterat Florence Parly, „Franța este pregătită, dacă NATO va decide, să desfășoare elemente militare în România”, mai precis „câteva sute de oameni”.

Parly a amintit că Franța are deja forțe militare în Estonia, care participă la întărirea apărării acestei țări împotriva potențialelor amenințări din partea Rusiei, și a precizat că propunerea sa este de a acționa în România în calitate de „națiune-cadru” a forței internaționale a NATO care ar putea fi trimisă acolo.

„Este vorba de a arăta că suntem dispuși să apărăm țările NATO cele mai apropiate de această zonă de tensiune”, al cărei centru este Ucraina, a afirmat Parly. 

În convorbirea telefonică de vineri, Macron și Putin au reiterat dezacorduri „importante” cu privire la tensiunea legată de Ucraina, dar au promis să continue dialogul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău