Franța | Primele exit-poll-uri sugerează o victorie categorică pentru formațiunea președintelui Emmanuel Macron

  • 11 Iunie 2017 22:09
Franța | Primele exit-poll-uri sugerează o victorie categorică pentru formațiunea președintelui Emmanuel Macron

La Republique En Marche se îndreaptă spre o victorie categorică în primul tur al alegerilor legislative, iar primele exit-poll-uri realizate după închiderea urnelor sugerează că formațiunea de centru-stânga a obținut peste 30% din voturile exprimate și va asigura majoritatea de care are nevoie președintele în urma celui de-al tur al alegerilor pentru Adunarea Națională, transmite Reuters.

Însă, exit-poll-urile anticipează o lovitură devastatoare pentru socialiștii și conservatorii, care încercau să recupereze sprijinul electoral pierdut după victoria înregistrată de Emmanuel Macron în cursa pentru palatul Elysee, scrie news.ro.

Macron a reușit să spargă clivajul tradițional stânga-dreapta, care a marcat în ultimul secol politica din Hexagon.

Primele exit-poll-uri sugerează că formațiunea președintelui francez va obține peste 30% din voturi în prima rundă, un rezultat care ar putea să se traducă în trei sferturi din pozițiile parlamentare în urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Națională.

La Republique En Marche reflectă dorința președintelui pentru un nou tip de politică. Inițial, această mișcare a fost respinsă de către oponenții președintelui drept o mișcare de tineri activiști, care este lipsită de rădăcini reale. Dar, formațiunea de centru-stânga va pune în joc 530 de candidați în alegerile legislative, dintre care cei mai mulți nu au deținut niciodată o funcție aleasă în Franța.

Macron le-a interzis candidaților La Republique En Marche din a-și angaja membri ai familiei, dacă sunt aleși în Adunarea Națională.

De asemenea, toți parlamentarii formațiunii au primit interdicție din a activa drept consultanți în timpul mandatului din Parlament.

La Republique En Marche își va mări rezultatele din primul tur la 32,6% din voturi împreună cu alianții de la Modem.

Les Republicains au obținut în schimb 20,9% din voturi, iar 13,1% din sufragii s-au dus spre extrema-dreaptă de la Frontul Național.

Aceste exit-poll-uri sunt o lovitură grea pentru Marine Le Pen, după ce estimările belgienilor sugerau 17% din voturi pentru Frontul Național.

În schimb, socialiștii și aliații stângiști au primit în jur de 9% dij voturile exprimate în Hexagon.

Elabe estimează că aceste rezultate ar urma să însemne între 415 și 445 de parlamentari pentru alianța La Republique En Marche și Modem în urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adundarea Națională.

Les Republicains vor continua să reprezinte cea mai mare opoziție, cu 80 până la 100 de parlamentari, iar extrema-dreaptă va avea între unul și patru reprezentanți în Parlament.

În schimb, socialiștii și aliații stângiști se vor mulțumi cu 30 până la 40 de poziții în Adunarea Națională.

Alte exit-poll-uri au sugerat rezultate similare, care dau un mandat extrem de puternic pentru cel mai tânăr președinte din istoria Franței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău