Franța | Premierul Philippe se justifică pentru închirierea unui avion privat de la Tokyo cu 350.000 euro

  • 20 Decembrie 2017 13:09
Franța | Premierul Philippe se justifică pentru închirierea unui avion privat de la Tokyo cu 350.000 euro

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a răspuns miercuri criticilor care îl acuză de delapidarea banului public, declarând că își asumă 'complet' faptul că a apelat la un zbor privat de 350.000 de euro între Tokyo și Paris pentru revenirea dintr-o deplasare oficială, transmite AFP.

Philippe a încercat să taie din fașă polemica iscată, explicând că este 'complicat' și 'scump' să deplasezi un prim-ministru. 'Înțeleg perfect atât surpriza, cât și întrebările pe care și le pun francezii', dar 'îmi asum complet această decizie', a subliniat el la postul de radio RTL.

AFP a aflat marți seară, dintr-o sursă apropiată dosarului, că serviciile prim-ministrului au închiriat un avion privat pentru 350.000 de euro pentru ca Philippe să poată reveni mai rapid dintr-o vizită în Noua Caledonie și să evite să termine călătoria într-un avion oficial considerat prea inconfortabil.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, în timpul escalei tehnice la Tokyo a unei aeronave A340 a aviației militare franceze care îi aducea pe premier, mai mulți miniștri și alte 60 de persoane în Franța, Philippe și o mare parte din pasageri s-au îmbarcat într-un alt avion A340 cu locuri de clasa întâi, închiriat de cancelaria sa.

Acest avion a aterizat la Paris cu două ore înaintea celui al armatei, ajuns aproape fără pasageri.

Informația i-a inflamat pe unii membri ai opoziției, printre care eurodeputatul și fostul număr 2 al Frontului Național, Florian Philippot, care a calculat că 350.000 de euro echivalează cu aproape 300 de salarii minime și a criticat o 'tristă și inadmisibilă realitate'.

În apărarea sa, Edouard Philippe a explicat că trebuia să revină la timp la Paris pentru un consiliu de apărare și înainte de plecarea președintelui Emmanuel Macron în Algeria.

Potrivit cancelariei sale, în absența șefului statului, prim-ministrul trebuie să se afle în principiu în țară, chiar dacă regula suferă numeroase excepții.

'Dacă l-ați fi invitat pe Edouard Philippe, aș fi venit cu metroul și m-ar fi costat 1,90 sau 2 euro. Dar (...) am venit cu patru vehicule, motociclete, 15 persoane, cu un medic și un transmisionist care mă urmează în permanență, pentru că regimul îi cere unui prim-ministru să fie sistematic în măsură să reacționeze', a mai spus Philippe la radio RTL, recunoscând că toate acestea costă 'teribil de mult'. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău