Franța preia comandamentul militar al unei forțe operative americane în Golf

  • 31 Martie 2021 13:16
Franța preia comandamentul militar al unei forțe operative americane în Golf

Portavionul francez Charles de Gaulle a preluat comandamentul naval al unei forțe operative americane în Golf consacrate libertății navigației și luptei contra grupării Stat Islamic (SI), a anunțat miercuri Ministerul Forțelor Armate francez, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Franța a asumat deja acest rol în decembrie 2015. ''O dovadă a încrederii operaționale și semnul hotărârii noastre constante contra Daesh'' (acronimul arab al SI), a comentat pe Twitter ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly.

Portavionul a părăsit în luna februarie portul Toulon (sud-estul Franței) pentru o misiune în Mediterana Orientală, urmată de una în Oceanul Indian în cadrul operațiunii Chammal, componenta franceză a campaniei antijihadiste internaționale în Irak și Siria.

În afară de portavionul Charles de Gaulle, grupul aeronaval mai este alcătuit din fregata multimisiune Provence, fregata de apărare aeriană Chevalier Paul, nava de comandă și aprovizionare Var și fregata belgiană Leopold I.

Parisul i-a solicitat noului președinte american Joe Biden să facă în continuare din lupta contra SI o prioritate. Chiar înainte de a părăsi Casa Albă, predecesorul său Donald Trump a decis reducerea prezenței militare americane în Irak la numai 2.500 de soldați.

Stat Islamic a început să controleze suprafețe extinse din Siria și Irak în 2014. În pofida pierderii aproape totale, în martie 2019, a teritoriilor siriene controlate și a căderii califatului său autoproclamat, gruparea jihadistă continuă să lanseze atacuri mortale în Siria și Irak

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău