Franța: Muzeul Orsay va purta și numele fostului președinte Valery Giscard d'Estaing

  • 29 Martie 2021 15:25
Franța: Muzeul Orsay va purta și numele fostului președinte Valery Giscard d'Estaing

Patronimul fostului președinte francez Valery Giscard d'Estaing, decedat pe 2 decembrie 2020, a fost adăugat în denumirea oficială a Muzeului Orsay, unul dintre cele mai prestigioase muzee pariziene, a anunțat luni Ministerul Culturii din Franța, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Numele președintelui Valery Giscard d'Estaing va fi adăugat în denumirea stabilimentului public al Muzeului Orsay și al Muzeului Orangerie", a anunțat ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, într-un comunicat.

Ea a reamintit că fostul președinte al Franței, care și-a exercitat mandatul între anii 1974 și 1981, a "lucrat cu determinare și angajament pentru înființarea acestui muzeu și i-a urmărit evoluția".

Roselyne Bachelot a ținut să salute "un om de cultură, pasionat de arta și literatura secolului al XIX-lea" și "un gest patrimonial și arhitectural de o mare îndrăzneală, ce combină conservarea unui monument istoric și transformarea lui în muzeu".

Muzeul Orsay, consacrat artelor din secolul al XIX-lea și amenajat într-o fostă gară, a fost inaugurat în 1986 de președintele Francois Mitterrand.

Joia trecută, Adunarea Națională a Franței a adoptat în unanimitate propunerea unei rezoluții ce viza adăugarea numelui fostului președinte al Republicii Franceze în denumirea oficială a stabilimentului public al muzeelor Orsay și Orangerie.

În 2010, Muzeul Orangerie a fost atașat Muzeului Orsay.

Muzeul Orangerie, situat în Grădinile Tuileries, găzduiește mare parte dintre picturile realizate în seria "Nympheas" de celebrul pictor Claude Monet.

Decizia anunțată luni a fost adoptată cu acceptul familiei fostului președinte francez, a precizat Ministerul Culturii.

După Muzeul Național de Artă Modernă care a fost redenumit în Centrul Pompidou, noua Bibliotecă Națională a Franței (BNF), dedicată lui Francois Mitterrand, și Musee des Arts Premiers din Quai Branly, căruia i-a fost adăugat numele lui Jacques Chirac, un alt președinte francez decedat - Valery Giscard d'Estaing - va fi astfel omagiat pentru activitățile sale în favoarea culturii și artei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău