Franța: Macron deschide calea organizării unui referendum privind imigrația

  • 07 Septembrie 2023 16:24
Franța: Macron deschide calea organizării unui referendum privind imigrația

Președintele francez Emmanuel Macron le va transmite curând liderilor de partide politice o propunere asupra simplificării procedurii de convocare a referendumurilor, care s-ar putea aplica pentru un referendum privind imigrația, o temă în continuare foarte sensibilă în Franța, relatează AFP, citat de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată joi liderilor de partid din tot spectrul politic, Macron sintetizează discuțiile pe care le-a avut cu ei la o întâlnire desfășurată pe 30 august și care a fost menită să depășească blocajele și clivajele legate de lipsa unei majorități absolute în Adunarea Națională.

Una din temele abordate a fost convocarea referendumurilor, iar „în săptămânile următoare" Macron va anunța o propunere care să extindă posibilitatea folosirii acestui instrument, ce ar putea fi astfel utilizat în chestiunea imigrației după o revizuire a Constituției.

În scrisoarea sa de șase pagini, președintele recunoaște că problema imigrației face obiectul unor dezacorduri cunoscute și nu poate fi ocolită. Proiectul de lege asupra imigrației „va fi examinat în parlament toamna aceasta" și imigrația va putea face apoi obiectul unui referendum, în cazul unui acord asupra unei revizuiri constituționale care să modifice sfera temelor ce pot fi supuse unei astfel de consultări populare. Integrarea străinilor va trebui de asemenea să fie abordată, mai notează președintele.

Guvernul francez încearcă de mai multe luni să obțină adoptarea unui proiect de lege asupra imigrației, dar se vede prins între, de o parte, dreapta și extrema dreaptă care resping legalizarea statutului migranților fără acte care lucrează în sectoare confruntate cu criză de forță de muncă și, de cealaltă parte, stânga care consideră o asemenea măsură de neocolit.

Într-un interviu acordat săptămânalului Le Point, Macron a reafirmat că dorește „să reducă semnificativ imigrația". La fel ca în toate țările europene, acesta este un subiect sensibil în Franța, unde conform cifrelor oficiale aproximativ 10% din populație este alcătuită din imigranți, iar 35% dintre aceștia au primit și cetățenia franceză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău