Franța, Italia și Spania vor ca marile firme de tehnologie să suporte o parte din investițiile în infrastructura de rețea din UE

  • 02 August 12:20
Franța, Italia și Spania vor ca marile firme de tehnologie să suporte o parte din investițiile în infrastructura de rețea din UE

Franța, Italia și Spania și-au sporit presiunile la adresa Comisiei Europene pentru ca executivul comunitar să vină cu un act legislativ care să oblige marile firme din tehnologie să suporte o parte din investițiile în rețelele de telecomunicații ale blocului comunitar.

Este pentru prima dată când guvernele celor trei state membre au exprimat o poziție comună cu privire la acest subiect, transmite Agerpres.

În luna mai a acestui an, organismele europene de reglementare au anunțat că analizează posibilitatea ca giganții din tehnologie precum Alphabet (Google), Meta (Facebook) și Netflix să suporte o parte din costurile necesare pentru modernizarea rețelelor de telecomunicații.

Într-un document comun, consultat de Reuters, cele trei guverne au susținut că primii șase mari furnizori de conținut sunt responsabili împreună pentru 55% din traficul pe internet.

„Asta generează costuri specifice pentru operatorii europeni de telecomunicații în termeni de capacitate, într-un moment în care fac deja investiții mari în cele mai costisitoare părți ale rețelelor cu 5G și Fiber-To-The-Home (o fibră optică concepută special pentru conectarea la internet a locuințelor sau a birourilor - n.r.)”, se menționează în document. 

În acest context, cele trei state membre apreciază că rețelele de telecomunicații din Europa și marii furnizori de conținut online ar trebui să plătească o contribuție corectă pentru acoperirea costurilor cu modernizarea rețelelor.

„Facem un apel pentru o propunere legislativă care să asigure că toți jucătorii de pe piață contribuie la costurile cu infrastructura digitală”, se arată în documentul menționat.

Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de Asociația Europeană a Operatorilor de Rețele de Telecomunicații (ETNO), o contribuție anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu rețelele din partea giganților de tehnologie, ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.

Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile digitale au avertizat că obligarea giganților din tehnologie să plătească pentru modernizarea rețelelor ar putea pune în pericol regulile privind neutralitatea internetului, reguli care ar putea fi diluate dacă se va ajunge la un acord cu giganții din online pentru a contribui la finanțarea rețelelor de telecomunicații.

Orice propunere legislativă „ar trebui să asigure corectitudinea între utilizatori, în conformitate cu regulile privind neutralitatea internetului, care constituie un principiu de bază pe care trebuie să îl păstrăm”, se mai arată în documentul comun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,36 m/s
Sat
15
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău