Franța își vinde Loteria Națională. Vrea să investească în tehnologie și informație

  • 07 Noiembrie 2019 19:40
Franța își vinde Loteria Națională. Vrea să investească în tehnologie și informație

Guvernul francez a lansat oficial joi cel mai mare program de privatizări din ultimii zece ani, demarând o ofertă publică inițială (IPO) prin care dorește să-și înstrăineze deținerea majoritară la compania ce deține monopolul asupra jocurilor de loterie, transmite Reuters, preluat de Mediafax.ro

Administrația președintelui francez Emmanuel Macron dorește să atragă astfel un maximum de 1,7 miliarde de euro de la investitori, bani care urmează să fie investiți ca parte din planul Franței de a impulsiona sectorul tehnologic și inovația.

Guvernul francez țintește reducerea deținerii la operatorul național al jocurilor de loterie Francaise de Jeux (FDJ) de la 72% la 20% la finalul operațiunii de piață, ce se încheie efectiv pe 21 noiembrie, când acțiunile vor intra la tranzacționare pe bursa de la Paris. Acțiunile FDJ sunt oferite în intervalul de preț 16,50 – 19,90 de euro, compania fiind evaluată undeva între 3,15 miliarde de euro și 3,8 miliarde de euro.

Ministrul finanțelor de la Paris Bruno Le Maire a precizat că oferta publică inițială, una dintre cele mai mari din ultimii ani din Franța, atrage deja un interes puternic atât de la investitori domestici cât și de la investitori internaționali.

 O treime din acțiunile puse la vânzare sunt destinate investitorilor de retail, care beneficiază de un discount de 2% la subscriere și de o acțiune gratuită la fiecare zece achiziționate. Perioada de subscriere se va încheia pe 19 noiembrie.

"Plasamentele instituționalilor par să decurgă foarte bine și asta transmite un semnal foarte pozitiv", a precizat o sursă pentru Reuters, care punctează că dacă listarea FDJ se încheie cu succes asta ar putea să încurajeze administrația franceză să continue și alte vânzări din portofoliul de active precum acțiuni deținute la operatorul de aeroporturi ADP.

Statul francez deține pachetul majoritar de acțiuni la ADP, respectiv 50,6% din titluri, iar guvernul lui Macron și-a făcut publică dorința să înstrăineze o parte sau chiar întreaga participație din ADP, evaluată la circa 8,6 miliarde de euro.

Oponenții privatizării au început însă o petiție online împotriva vânzării ADP care dacă strânge până în luna martie a anului viitor 4,7 milioane de semnături, echivalentul a 10% din numărul populației cu drept de vot, poate să blocheze în mod legal vânzarea.

Sursa:Agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău