Franța își manifestă solidaritatea cu femeile turce după ce Ankara a părăsit Convenția de la Istanbul care le proteja

  • 21 Martie 2021 09:48
Franța își manifestă solidaritatea cu femeile turce după ce Ankara a părăsit Convenția de la Istanbul care le proteja

Franța a deplâns sâmbătă decizia Turciei de a părăsi Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, afirmând că această decizie "va afecta femeile turce", informează AFP.

"Franța regretă profund decizia autorităților turce de a se retrage din Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei în condițiile în care Turcia a fost prima țară care a ratificat-o în 2011", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului francez de externe.

"Această decizie va afecta în primul rând femeile turce, față de care Franța își exprimă întreaga solidaritate", a adăugat Agnes von der Muhll.

"Această decizie marchează, într-un context mai general, un nou declin în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, din care drepturile femeilor fac parte integrantă", a subliniat von der Muhll.

Semnată în 2011, Convenția de la Istanbul obligă guvernele statelor membre să adopte o legislație care să pedepsească violența în familie și abuzuri similare, inclusiv violul conjugal și mutilarea genitală feminină.

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în Turcia pentru a-i cere președintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra acestei decizii, în contextul în care cazurile de feminicid au crescut în ultimul deceniu în Turcia.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău