Franța interzice folosirea telefoanelor mobile în mașină

  • 09 Februarie 2018 07:29
Franța interzice folosirea telefoanelor mobile în mașină

Franța a decis că șoferii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile atunci când se află în mașină, nici măcar dacă staționează, informează The Verge. Singurul moment în care folosirea mobilului va fi permisă în timp ce șoferul se află în automobil va fi atunci când mașină se va afla într-o parcare, însă obligatoriu cu motorul oprit.

Hotărârea vine după ce în 2017 un șofer a contestat o amendă pe care a primit-o pentru utilizarea telefonului în timp ce era parcat într-un sens giratoriu.

Conform noii legi, cei care se află în zone neautorizate vor primi o amendă de 135 de euro și trei puncte penalizare, pentru trei ani.

Aceeași pedeapsă este aplicată și în cazul șoferilor care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc.

Legea nu se aplică în cazul dispozitivelor hands-free, însă restricționează folosirea căștilor fără fir (wireless).

Telefonul mobil poate fi folosit doar în cazul în care automobilul se afla într-o parcare special amenajată sau dacă autovehiculul s-a defectat sau a fost implicat într-un accident.

Guvernul francez a adoptat o poziție activă privind măsurile de prevenire a deceselor rutiere. De exemplu, luna trecută a fost luată în considerare reținerea permisului de conducere în cazul în care șoferul folosește telefonul mobil în timp ce conduce.

Potrivit unui studiu efectuat anul trecut de către Organizația franceză de siguranță rutieră, aproximativ 10% dintre accidentele din țară sunt cauzate, cel puțin parțial, de utilizarea telefoanelor la volan.

În Statele Unite, mai mulți producători de smartphone-uri sunt rugați de autoritățile federale de siguranță auto să ia în considerare blocarea anumitor aplicații și funcții prin introducerea funcției "driving mode".

Sursa: Hotnews.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
2,89 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău