Franța: Gruparea de extremă dreapta Generația Identitară a fost dizolvată de autorități

  • 03 Martie 2021 16:25
Franța: Gruparea de extremă dreapta Generația Identitară a fost dizolvată de autorități

Autoritățile franceze au dizolvat miercuri gruparea de extremă dreapta Generația Identitară (GI), potrivit anunțului pe Twitter al ministrul de interne Gérald Darmanin, care afirmă că asociația 'incită la discriminare, ură și violență', transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Această asociație și anumiți dintre militanții săi trebuie să fie priviți ca având un discurs de ură care incită la discriminare sau la violență împotriva unor persoane din cauza originii, rasei sau religiei lor' și, 'prin forma sa și organizarea sa militară', GI 'poate fi privită ca prezentând caracterul unei miliții private', justifică ministrul în decretul de dizolvare.

Procedura fusese lansată la mijlocul lunii februarie, prin trimiterea către GI a unei expuneri de motive la care asociația trebuia să răspundă până la 24 februarie.


Decretul de dizolvare vorbește și despre 'legături cu grupuscule de ultradreapta de la care (GI) primește sprijin logistic și care apără o ideologie ce cheamă la discriminare, violență sau ură, în numele unor teorii rasiale sau de supremație' a albilor.

În decret se mai menționează că GI a primit donații de la Brenton Tarrant, australianul adept al supremației albilor care a ucis 51 de oameni în martie 2019, într-un dublu atentat în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

Audiat în aprilie 2019 de comisia de anchetă parlamentară cu privire la grupusculele de extremă dreapta, fostul director al Tracfin (serviciul Ministerului Economiei responsabil cu lupta împotriva spălării banilor), Bruno Dalles, a afirmat că Brenton Tarrant era 'membru binefăcător' al GI.

Măsura împotriva GI intervine în contextul în care Ministerul de Interne a obținut în ultimele luni dizolvarea a trei asociații acuzate de apropiere de mișcarea islamistă - Colectivul contra islamofobiei în Franța (CCIF), ONG-ul BarakaCity și asociația Cheikh Yassine -, în siajul asasinatului căruia i-a căzut victimă profesorul Samuel Paty în octombrie 2020. O altă grupare care a fost dizolvată este cea ultranaționalistă turcă 'Lupii cenușii'.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău