Franța face apel la un efort al Occidentului contra grupării Stat Islamic

  • 19 Februarie 09:08
Franța face apel la un efort al Occidentului contra grupării Stat Islamic

Organizația Stat Islamic (SI) își recapătă vigoarea și le impune occidentalilor reluarea luptelor întrerupte după criza dintre Iran și SUA, a apreciat marți ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

''Califatul este eliminat într-o parte, dar încearcă să prindă rădăcini în alta'', a declarat Parly în fața membrilor echipajului portavionului Charles-de-Gaulle, care navighează în Mediterana Orientală.

''Daesh (acronimul în limba arabă al organizației Stat Islamic) a rămas puternic Siria, în special în zonele care ar fi controlate de regim. În ceea ce privește Irakul, el este perturbat de situația sa internă și de tresăririle rivalităților internaționale. Acolo Daesh continuă să se reorganizeze și să hărțuiască forțele guvernamentale'', a adăugat ministrul francez.

Operațiunile coaliției internaționale contra SI au fost suspendate după uciderea, la 3 ianuarie la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani de forțele americane, o operațiune care a ilustrat tensiunile existente între Washington și Teheran.

''După o pauză, operațiunile la sol s-au reluat'', a indicat Florence Parly, care a reamintit că lupta contra terorismului este prioritară.

Ea a salutat rolul portavionului Charles-de-Gaulle, aflat în prezent în largul coastelor Ciprului și escortat de o fregată greacă și un distrugător american. De pe acest portavion decolează zilnic avioane militare Rafale care survolează teritoriul irakian. Potrivit ministrului francez al forțelor armate, Franța realizează 15% dintre misiunile aeriene ale coaliției internaționale din Irak. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
16

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău