Franța | Circa 700 de persoane, dintre care mulți turiști, evacuate în Corsica din cauza incendiilor

  • 12 August 2017 12:23
Franța | Circa 700 de persoane, dintre care mulți turiști, evacuate în Corsica din cauza incendiilor

Aproape 700 de persoane, majoritatea turiști, au fost evacuați din insula turistică franceză Corsica, în noaptea de vineri spre sâmbătă în urma izbucnirii a două incendii care se propagă rapid din cauza rafalelor puternice de vânt de până la 120 de kilometri pe oră și care au mistuit circa 1.500 de hectare de vegetație, informează Agerpres.

"Focul este în grădinile caselor situate la lizieră și fiecare încearcă să îl stingă cu ce mijloace are la îndemână", a constatat un fotograf al AFP aflat în Pietracorbara, pe coasta de est, o "zonă mai urbanizată" unde a ajuns focul izbucnit în noaptea precedentă în Nonza, la nord-est de Bastia, în plin sezon turistic.

Christian Burchi, în vârstă de 50 de ani, locuitor din Sisco, a declarat că trăiește "un infern". "Încercăm să stingem flăcările cu două găleți cu apă și un banal furtun", a spus funcționarul din domeniul educației, contactat de AFP. "Sunt flăcări peste tot, arde peste tot", a adăugat el.

La miezul nopții, focul continua să avanseze într-o "zonă mai urbanizată" unde circulația pe mai multe drumuri a fost restricționată, conform autorităților și martorilor.
Ca măsură de precauție, "500 de persoane au fost evacuate dintr-un camping din Pietracorbara (...) și alte 180 din Sisco" acestea fiind găzduite temporar în școli, biserici sau în casele localnicilor, a declarat prefectul departamentului Haute-Corse, Gérard Gavory.

Un al doilea incendiu, de o mai mică amploare, izbucnit în Manso, la sud de Calvi, a mistuit 150 de hectare de vegetație și pădure, însă "nu amenință locuințele și nici oamenii" din zonă.

"Focul se propagă rapid din cauza vântului extrem violent, în medie de până la 100 kilometri pe oră", a spus Gavory.
Aproximativ 240 de pompieri și 45 de autoutilitare au fost desfășurați la fața locului, însă aeronavele pentru stingerea incendiilor nu pot survola zona din cauza rafalelor de vânt care au atins chiar și 120 kilometri pe oră, după cum au declarat echipele de salvare.

Vineri seara, autoritățile au făcut un nou apel la precauție în Haute-Corse (nordul insulei) și în Var (sudul Franței), din cauza riscului de incendii asociat secetei accentuate și rafalelor puternice de vânt.

De la jumătatea lunii iulie, sud-estul Franței și Corsica se confruntă cu incendii care au distrus peste 7.000 de hectare de vegetație. Mai multe persoane au fost puse sub acuzare în ultimele săptămâni în cadrul anchetelor deschise în legătură cu aceste incendii. Vineri, un tânăr suspectat că a provocat 16 incendii în Bouches-du-Rhône a fost inculpat și plasat în arest preventiv, precizează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău