Franța cere Germaniei să renunțe la proiectul Nord Stream 2 ca reacție la reprimarea mișcării lui Aleksei Navalnîi

  • 01 Februarie 2021 13:09
Franța cere Germaniei să renunțe la proiectul Nord Stream 2 ca reacție la reprimarea mișcării lui Aleksei Navalnîi

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clement Beaune a cerut luni Germaniei să renunțe la proiectul conductei de gaz Nord Stream 2, în parteneriat cu Rusia, ca reacție la reprimarea mișcării de opoziție conduse de Aleksei Navalnîi, informează AFP.

„Am spus întotdeauna că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect, în acest context”, a declarat oficialul la postul de radio France Inter.

Întrebat dacă Franța susține abandonarea conductei, Beaune a răspuns: „Am spus deja asta, într-adevăr”.

Statele Unite și mai multe țări europene, printre care Polonia, dezaprobă noul gazoduct, care ar urma să dubleze conducta Nord Stream 1, aflată deja în exploatare. Criticii proiectului germano-rus consideră că Nord Stream 2 va crește dependența Germaniei și a Uniunii Europene de gazul din Rusia și implicit de politica Moscovei.

Subiectul a revenit în actualitate după otrăvirea anul trecut a opozantului rus Navalnîi, care îl acuză de operațiunea împotriva sa pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Cel mai cunoscut adversar al Kremlinului a fost arestat în 17 ianuarie, când s-a întors în Rusia după tratamentul primit în Germania în urma intoxicării cu agent neurotoxic Noviciok. În ultimele două weekenduri, forțele de ordine ruse au arestat în mai multe orașe mii de manifestanți care cereau eliberarea lui Navalnîi.

Țările din Uniunea Europeană iau în considerare posibilitatea adoptării de noi sancțiuni împotriva Rusiei, dacă președintele Putin continuă să reprime opoziția, arată AFP.

„Au fost deja aplicate sancțiuni, ar putea fi aplicate (și altele – n. red.) , dar trebuie să fim lucizi: nu este suficient”, a afirmat Beaune, precizând: „cred că opțiunea Nord Stream trebuie luată în considerare”. El a subliniat că în prezent decizia revine Germaniei, punctul final al gazoductului.

Cancelarul german Angela Merkel și-a reafirmat recent, în 21 ianuarie, susținerea față de proiectul Nord Stram 2. În decembrie anul trecut s-au reluat în apele teritoriale germane lucrările la conducta de 1200 de km, în valoare de nouă miliarde de dolari, care face legătura între Rusia și Germania pe sub Marea Baltică. Construcția gazoductului fusese suspendată timp de un an, din cauza unor sancțiuni din partea Statelor Unite.

Sursa: Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău