Franța: Bugetul forțelor armate se va majora cu o treime pe perioada 2024-2030, spune președintele Emmanuel Macron

  • 20 Ianuarie 2023 16:23
Franța: Bugetul forțelor armate se va majora cu o treime pe perioada 2024-2030, spune președintele Emmanuel Macron

Forțele armate franceze vor beneficia de un buget de 413 miliarde de euro pentru perioada 2024-2030, în cadrul viitoarei legi a programării militare (LPM), ceea ce înseamnă cu o treime mai mult decât pachetul LPM precedent, a anunțat vineri președintele francez Emmanuel Macron, transmite Agerpres.

Cifra anunțată implică o majorare în medie cu 28,5% a bugetului militar anual al Franței, de la 49,2 miliarde de euro la 68,8 miliarde.

Șeful statului francez, care a dezvăluit principalele orientări ale viitoarei legi, a promis de asemenea o creștere cu aproape 60% a bugetului alocat informațiilor militare în perioada 2024-2030.

Noua lege este pusă sub semnul "transformării armatei" pe fundalul reapariției războiului în Europa, de la invazia rusă din Ucraina, începută în urmă cu aproape un an.

"LPM reflectă eforturile țării în favoarea forțelor sale armate" și "aceste eforturi vor fi proporționale cu pericolele, cu alte cuvinte considerabile", a declarat Emmanuel Macron, într-un discurs susținut la baza aeriană de la Mont-de-Marsan (sud-vest).

Bugetul Direcției de Informații Militare (DRM) și al Direcției de Informații și Securitate a Apărării (DRSD) va fi dublat, a adăugat el.

Prezentarea acestei legi era așteptată cu nerăbdare, în condițiile în care războiul din Ucraina a evidențiat slăbiciunile sistemului militar francez, menționează AFP.

"Franța dispune și va dispune de forțe armate pregătite pentru provocările secolului", a asigurat Macron, precizând că se va investi masiv în drone și informații militare și că va cere armatei să se reorienteze către o strategie adecvată conflictelor de înaltă intensitate, a consemnat Reuters.

Franța va acorda în același timp o atenție specială prezenței sale militare în teritoriile de peste mări, mai ales în regiunea Indo-Pacific, unde se conturează noi pericole, a mai spus Emmanuel Macron.

Legea va fi prezentată în parlament în martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău