Franța atrage atenția că raporturile de forță de pe scena mondială au fost exacerbate de pandemie

  • 21 Ianuarie 2021 15:15
Franța atrage atenția că raporturile de forță de pe scena mondială au fost exacerbate de pandemie

Pandemia a exacerbat comportamentele agresive pe scena internațională, atrage atenția Parisul, care evidențiază în acest sens competiția sporită între state, avântul unor puteri regionale precum Turcia și înmulțirea atacurilor cibernetice și a dezinformărilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Pandemia a confirmat, întărit sau chiar accelerat anumite tendințe pe care noi le-am identificat în 2017", a declarat joi ministrul Apărării, Florence Parly, la prezentarea versiunii actualizate a evaluării strategice a Franței, la patru ani după publicarea acestei analize a amenințărilor.

Marți, președintele Emmanuel Macron a atras atenția asupra acestei agravări a tensiunilor internaționale, pe fondul reducerii angajamentelor SUA în mandatul lui Donald Trump. "Noul joc de puteri (...) nu doar că este confirmat, dar se înăsprește", a afirmat el.

"În Indo-Pacific, în Orientul Apropiat și Mijlociu, în Africa, pe uscat, pe mare, în aer, precum și în noile spații de conflict, criza sanitară, socială și economică a favorizat reflexele de retragere și temerile de asediere, a alimentat scânteile de naționalism, a amplificat ambițiile și a accentuat opoziția voințelor", a adăugat el.

Din 2017, trei mari amenințări persistă, potrivit lui Florence Parly: terorismul, în contextul în care Statul Islamic este în continuare în Levant, proliferarea nucleară alimentată de programele nord-coreean și iranian și "înăsprirea competiției între puteri", prin "postura de intimidare strategică a Rusiei sau puternicul avans al puterii militare a Chinei", al cărei buget pentru apărare s-a dublat față de 2012.

Însă noutatea constă în utilizarea tot mai răspândită "de practici dezinhibate care pot afecta funcționarea democrației noastre (...) în noi domenii: cibernetic, spațiu, dezinformare", a avertizat ministrul, constatând că "pandemia a dezlănțuit imaginația: atacuri cibernetice asupra unor spitale, dezinformare în masă".

Aceste comportamente destabilizatoare, care contravin dreptului, "au inspirat în mod vizibil și alte state în a avea pretenții mai mari în regiunile" lor, și-a exprimat ea regretul. Ministrul a oferit ca exemplu Turcia care, la porțile Europei, "și-a înmulțit acțiunile neamicale și periculoase în Libia, Mediterana de Est sau Caucaz".

Pentru a contracara aceste amenințări, Franța "are nevoie mai mult ca oricând de aliați și de parteneri puternici" în Europa și SUA, a subliniat Florence Parly, care și-a exprimat speranța că noul președinte american Joe Biden "va aduce un vânt nou și ne va ajuta la dinamizarea Alianței atlantice".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău