Franța atrage atenția că raporturile de forță de pe scena mondială au fost exacerbate de pandemie
-
21 Ianuarie 2021 15:15
![Franța atrage atenția că raporturile de forță de pe scena mondială au fost exacerbate de pandemie Franța atrage atenția că raporturile de forță de pe scena mondială au fost exacerbate de pandemie](https://media.radiochisinau.md/image/202101/640x360/150121-125016.jpg)
Pandemia a exacerbat comportamentele agresive pe scena internațională, atrage atenția Parisul, care evidențiază în acest sens competiția sporită între state, avântul unor puteri regionale precum Turcia și înmulțirea atacurilor cibernetice și a dezinformărilor, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Pandemia a confirmat, întărit sau chiar accelerat anumite tendințe pe care noi le-am identificat în 2017", a declarat joi ministrul Apărării, Florence Parly, la prezentarea versiunii actualizate a evaluării strategice a Franței, la patru ani după publicarea acestei analize a amenințărilor.
Marți, președintele Emmanuel Macron a atras atenția asupra acestei agravări a tensiunilor internaționale, pe fondul reducerii angajamentelor SUA în mandatul lui Donald Trump. "Noul joc de puteri (...) nu doar că este confirmat, dar se înăsprește", a afirmat el.
"În Indo-Pacific, în Orientul Apropiat și Mijlociu, în Africa, pe uscat, pe mare, în aer, precum și în noile spații de conflict, criza sanitară, socială și economică a favorizat reflexele de retragere și temerile de asediere, a alimentat scânteile de naționalism, a amplificat ambițiile și a accentuat opoziția voințelor", a adăugat el.
Din 2017, trei mari amenințări persistă, potrivit lui Florence Parly: terorismul, în contextul în care Statul Islamic este în continuare în Levant, proliferarea nucleară alimentată de programele nord-coreean și iranian și "înăsprirea competiției între puteri", prin "postura de intimidare strategică a Rusiei sau puternicul avans al puterii militare a Chinei", al cărei buget pentru apărare s-a dublat față de 2012.
Însă noutatea constă în utilizarea tot mai răspândită "de practici dezinhibate care pot afecta funcționarea democrației noastre (...) în noi domenii: cibernetic, spațiu, dezinformare", a avertizat ministrul, constatând că "pandemia a dezlănțuit imaginația: atacuri cibernetice asupra unor spitale, dezinformare în masă".
Aceste comportamente destabilizatoare, care contravin dreptului, "au inspirat în mod vizibil și alte state în a avea pretenții mai mari în regiunile" lor, și-a exprimat ea regretul. Ministrul a oferit ca exemplu Turcia care, la porțile Europei, "și-a înmulțit acțiunile neamicale și periculoase în Libia, Mediterana de Est sau Caucaz".
Pentru a contracara aceste amenințări, Franța "are nevoie mai mult ca oricând de aliați și de parteneri puternici" în Europa și SUA, a subliniat Florence Parly, care și-a exprimat speranța că noul președinte american Joe Biden "va aduce un vânt nou și ne va ajuta la dinamizarea Alianței atlantice".