Franța | Anchetă privind suspiciuni de finanțare ilegală a campaniei lui Macron

  • 25 Iunie 2018 17:51
Franța | Anchetă privind suspiciuni de finanțare ilegală a campaniei lui Macron

O anchetă preliminară a fost deschisă în Franța pentru presupusă finanțare ilegală a campaniei prezidențiale a lui Emmanuel Macron, după ce doi aleși ai dreptei au depus o plângere în care denunță rolul avut de orașul și zona metropolitană Lyon în această campanie, transmite luni AFP, citând o sursă apropiată investigației.

Ancheta, ordonată vineri de parchet și încredințată poliției judiciare, vizează presupuse fapte de deturnare de fonduri publice, finanțare ilegală a campaniei electorale, abuz de bunuri sociale și tăinuire, acuzații ce apar în plângerea depusă de Philippe Cochet și Stéphane Guilland, doi responsabili ai partidului Republicanii (dreapta) din Lyon.

Cei doi au anunțat săptămâna trecută că l-au sesizat pe procurorul Republicii după mai multe luni de controverse pe acest subiect cu executivul local al partidului lui Macron, La République en Marche.

În plângere se arată că 'mijloace publice (umane, materiale și financiare) aflate sub controlul orașului și zonei metropolitane Lyon', condusă de actualul ministru de interne Gérard Collomb, au fost 'în mod nejustificat deturnate și puse la dispoziția' lui Macron, ales ulterior președinte în mai 2017.

'Nu există nimic nou în aceste informații al căror unic scop este să discrediteze. Plângerea aleșilor Republicani din Lyon reia o polemică pe care opoziția locală încearcă să o alimenteze de mai multe luni', au replicat săptămâna trecută surse din anturajul ministrului.

Ancheta ar urma să vizeze în special o importantă recepție organizată pe 2 iunie 2016 la primăria din Lyon, unde Collomb l-a primit pe Macron, pe atunci ministru al economiei, la două luni după lansarea En Marche!.

Plângerea îl mai vizează pe Jean-Marie Girier, fost șef de cabinet al lui Collomb, care a jucat un rol activ în campania lui Macron, înainte de a intra în Ministerul de Interne.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău