Franța admite că activele sale spațiale sunt amenințate de resturile satelitului rusesc distrus

  • 17 Decembrie 2021 15:26
Franța admite că activele sale spațiale sunt amenințate de resturile satelitului rusesc distrus

Plasat pe orbită de Uniunea Sovietică în 1982, satelitul Cosmos-1408, destinat culegerii de informații de origine electromagnetică, a fost dezintegrat, pe 15 noiembrie, de o rachetă rusească antisatelit cu ascensiune directă [ASAT], în timp ce orbita la o altitudine de 485 km, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, la scurt timp după aceea, NASA a estimat că resturile satelitului ar putea afecta securitatea Stației Spațiale Internaționale [ISS], cerând ocupanților [patru americani, un german și doi ruși], ca măsură de prevedere, să se refugieze în capsulele Crew Dragon și Soyuz, pentru a fi în siguranță în cazul unui impact.

Statele Unite ale Americii, care dețin și arme antisatelit, China și India, nu au fost singurele țări care au denunțat această testul rusesc, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

„Spațiul este un bun comun al celor 7,7 miliarde de locuitori ai planetei noastre. Sabotorii spațiali au cea mai mare vină, prin generarea de resturi care poluează și pun în pericol astronauții și sateliții noștri”, a denunțat, pe 16 noiembrie, Florence Parly, ministrul Forțelor Armate franceze, testul rusesc antisatelit.

În timpul unei audieri, din 15 decembrie, în Senatul francez, comandantul Comandamentului Spațial francez (CoE), generalul de divizie aeriană, Michel Friedling, a declarat că s-a cunoscut din timp despre testul cu arma antisatelit.

„Testul rusesc nu a fost o surpriză. Știam de câțiva ani că rușii dezvoltă un astfel de sistem. […] Ei făcuseră deja zece încercări pe o perioadă de cinci ani, pe care le monitorizasem îndeaproape”, a afirmat generalul, precizând și că înainte de 15 noiembrie, toate testele rusești au fost „nereușite”, adică „fără impact asupra unui satelit”.

„Am fost alertați înainte de lansarea armei [împotriva Cosmos-1408]” și, astfel, „am putut, evident, să ne orientăm toți senzorii pentru a-l urmări aproape în timp real, împreună cu partenerii noștri”, a continuat Friedling. Și conform mijloacelor de supraveghere ale CoE, această lovitură a creat în jur de 1.500 de resturi.

„Avem capacitatea de a identifica o parte din acestea. Satelitul se afla la o altitudine de aproximativ 500 km, iar resturile sunt astăzi distribuite la altitudini între 200 și 1.000 km, ceea ce reprezintă evident un pericol pentru activitățile [spațiale]”, a subliniat generalul Friedling.

 Activele franceze sunt amenințate de fragmentele fostului satelit sovietic. „Acum observăm treceri ale unora dintre aceste resturi la distanțe destul de apropiate de unele dintre activele noastre spațiale”, a dezvăluit șeful CoE.

În plus, el a explicat că Rusia și China consideră spațiul ca fiind esențial pentru operațiunile militare, cele două țări apreciind că au mai mult de câștigat decât de pierdut prin neutralizarea activelor spațiale occidentale, pentru a „restabili o formă de simetrie” [restabili o egalitate de forțe – nota autorului] în caz de conflict.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău