Franța a livrat deja Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP, confirmă un oficial francez

  • 11 Iulie 2023 16:15
Franța a livrat deja Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP, confirmă un oficial francez

Primele rachete franceze cu rază lungă de acțiune SCALP, despre care președintele francez Emmanuel Macron a anunțat marți că vor fi furnizate Ucrainei, au sosit deja în această țară, a precizat o sursă militară franceză la summitul NATO de la Vilnius, relatează agențiile AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

„Primele rachete au fost livrate în timp ce președintele nostru anunța" furnizarea lor, a declarat oficialul francez, adăugând că aceste rachete vor fi integrate pe avioane de concepție sovietică ale armatei ucrainene, la fel ca rachetele identice Storm Shadow deja oferite Ucrainei de Marea Britanie.

SCALP este denumirea franceză a rachetei Storm Shadow, dezvoltată în comun de Franța și Marea Britanie și care are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri. Guvernul britanic a anunțat livrarea acestor rachete către Ucraina la începutul lunii mai, de atunci armata ucraineană folosindu-le pentru atacuri asupra unor ținte rusești din spatele liniei frontului.

Rusia a anunțat săptămâna trecută capturarea unei rachete Storm Shadow, care aparent a funcționat defectuos și s-a prăbușit aproape intactă într-o zonă din Ucraina controlată de armata rusă. Alte rachete de același timp au fost doborâte de antiaeriana rusă, dar multe și-au atins ținta cu precizie, inclusiv în atacul asupra podului strategic Ciongar care leagă Crimeea de provincia Herson.

Conform sursei militare franceze citate mai sus, Parisul nu consideră furnizarea unor asemenea rachete către Ucraina o escaladare, dat fiind că Rusia folosește în războiul pornit contra acestei țări rachete care au o rază de acțiune chiar și mai mare. Respectiva sursă nu a precizat numărul rachetelor de acest fel pe care Franța la va oferi Ucrainei, menționând doar că va fi un număr "semnificativ". O altă sursă diplomatică franceză, citată de Reuters, a susținut că ar fi vorba despre circa 50 de rachete.

De partea sa, Rusia a amenințat cu "contra-măsuri", neprecizate, după anunțul președintelui Macron despre transferul unor rachete SCALP în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău