Franța a autorizat donarea de organe între purtătorii de HIV

  • 15 Iulie 2021 19:30
Franța a autorizat donarea de organe între purtătorii de HIV

Persoanele infectate cu HIV își vor putea dona organele în beneficiul unor persoane care la rândul lor trăiesc cu acest virus, a anunțat joi Ministerul Sănătății din Franța, transmite AFP.

Această decizie reprezintă "o speranță pentru numeroși pacienți seropozitivi care suferă de patologii hepatice și se află în așteptarea unui transplant", conform unui comunicat al ministerului.

"Această nouă opțiune" este posibilă "datorită progresului în tratamentele anti-HIV și tehnicile de transplant", se mai arată în comunicat.

Decizia vine după hotărârea similară luată în 2015 cu privire la persoanele infectate cu hepatita C, demers ce a avut evaluări pozitive. Astfel, numărul potențialilor donatori crește și este vorba despre o inițiativă "benefică pentru toți" pentru că astfel se eliberează locuri prețioase pe lista de așteptare în favoarea pacienților seronegativi care necesită un transplant.

Pacienții infectați cu virusul HIV aflați pe această listă pot primi o grefă de la un donator seronegativ sau seropozitiv.

Opțiunea de donare se aplică "donatorilor vii sau morți, cunoscuți drept seropozitivi cu HIV, pe terapie antiretrovirală stabilă și având test genomic pentru HIV negativ în ultimele 12 luni", în timp ce organele lor pot fi "transplantate la pacienții seropozitivi cu infecții ținute sub control".

În Franța trăiesc aproximativ 173.000 de persoane seropozitive.

Tratamentele antiretrovirale pe termen lung, care țin sub control infecția până când virusul nu mai este detectabil în organism, pot provoca toxicitate asupra ficatului și, în unele cazuri, asupra rinichilor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău