Franța: 81 de persoane arestate după protestele împotriva brutalității poliției și noii legi de securitate

  • 30 Noiembrie 2020 10:11
Franța: 81 de persoane arestate după protestele împotriva brutalității poliției și noii legi de securitate

Poliția a reținut 81 de persoane în toată Franța după protestele ce au avut loc în mai multe orașe împotriva brutalității poliției și unei noi legi controversate de securitate, informează luni agenția DPA, citată de Agerpres.

Arestările au fost efectuate după ce în jur de 133.000 de persoane au demonstrat în mai multe orașe, cu 46.000 doar la Paris, potrivit Ministerului de Interne, citat de agenția France Presse.

Organizatorii au anunțat mai târziu că până la 500.000 de persoane la nivel național s-au alăturat marșurilor, cu aproape 200.000 la Paris, potrivit AFP.

La Paris, unde au izbucnit revolte izolate, protestatarii au ridicat baricade și au aruncat obiecte asupra poliției, în timp ce 23 de polițiști au fost răniți, potrivit forțelor de poliție ale orașului. La nivel național, 76 au fost răniți, potrivit AFP.

În orașul breton Rennes, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Alte proteste au avut loc la Strasbourg, Marsilia și Lyon.

Protestele au legătură cu două incidente arătând brutalitatea poliției. Lunea trecută, polițiștii au folosit forța pentru a evacua o tabără de migranți, iar joi a apărut un videoclip ce pare să arată cum polițiștii bat un producător negru de muzică.

Procurorul public din Paris Remy Heitz le-a declarat duminică jurnaliștilor că biroul său a inițiat anchete împotriva a patru ofițeri de poliție.

În primele ore ale zilei de luni, trei ofițeri au fost acuzați de violență motivată rasial, a anunțat AFP citând o sursă judiciară.

Un ofițer suspectat de aruncarea unui recipient cu gaze lacrimogene în studioul de muzică unde a avut loc atacul a fost acuzat în principal de "violența intenționată".

Agenția a anunțat că doi ofițeri au fost arestați, în timp ce ceilalți doi au fost plasați sub supraveghere judiciară.

Videoclipul a apărut pe fondul legislației propuse ce va limita dreptul de a difuza imagini cu polițiști.

Guvernul afirmă că o nouă lege de securitate ar proteja mai bine poliția și restricționa înregistrările video ce ar împiedica operațiunile poliției.

De asemenea, mulți văd libertatea presei în pericol din cauza acestei legi planificate. Măsura a fost revizuită în camera inferioară a parlamentului și se află acum în Senat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău