Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

  • 12 Octombrie 2019 17:00
Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

Fostul președinte francez Francois Hollande propune suspendarea Turciei din Alianța Nord-Atlantică din cauza ofensivei militare turce din nordul Siriei, condamnată dur de Uniunea Europeană și de Statele Unite, scrie Digi24.

Francois Hollande, care în anul 2015 a decis participarea Franței la coaliția internațională antiteroristă din Siria, a cerut acțiuni urgente pentru oprirea ofensivei militare turce în Siria.

„În calitatea de președinte al Franței, am colaborat, în cadrul acestei coaliții, cu grupurile kurde din Siria. Erau principalele puncte de susținere, la sol, pentru atacarea pozițiilor rețelei teroriste Daesh (Stat Islamic). Prin această cooperare discretă, am contribuit alături de kurzi la eliminarea rețelei Daesh din nordul Siriei, până la Raqqa. Kurzii au fost și sunt aliați. Nu doar că avem o datorie față de ei, ci trebuie să îi ajutăm imediat”, a declarat Francois Hollande, potrivit Mediafax, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien.

Hollande dă vina pe Trump pentru ofensiva militară a Turciei

„Ofensiva turcă în Siria a fost posibilă doar pentru că președintele SUA, Donald Trump, a comis greșeala de a-i oferi această oportunitate președintelui Recep Tayyip Erdogan: au fost retrași militarii americani care erau în zona de securitate, în zona-tampon dintre Turcia și nordul Siriei”, a explicat Francois Hollande.

„Turcia este membră NATO. Cum putem admite că o țară care este într-o alianță cu noi poate ataca o forță care este principalul nostru partener contra Daesh. În acest context, se pune problema relației Turciei cu NATO”, a subliniat fostul președinte al Franței.

Întrebat dacă Turcia ar trebui exclusă din NATO, François Hollande a răspuns: „Nu, dar trebuie suspendată participarea. Este o decizie în resortul Consiliului NATO. Situația este inacceptabilă, deoarece Tratatul NATO prevede că atunci când un membru este atacat, există o reacție automată din partea celorlalte țări. Acest lucru ar însemna că în cazul ripostei kurzilor din Siria, trebuie susținute trupele turce: acest lucru ar fi imposibil de argumentat și imoral”.

Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut Turciei să înceteze rapid ofensiva militară antikurdă din Siria. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reținere în ofensiva militară lansată în nordul și nord-estul Siriei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său din SUA, Donald Trump, să exercite presiuni pentru încetarea imediată a ofensivei militare turce din nordul Siriei, anunță Palatul Elysée.

Armata Turciei a lansat miercuri operațiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administrația Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul și nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Vineri, Pentagonul a confirmat că trupele americane aflate în nordul Siriei „au intrat sub focul artileriei turce” și a solicitat Ankarei să-și sisteze toate operațiunile care ar putea forța forțele SUA să întreprindă „imediat acțiuni defensive”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău