France Presse | Rusia lansează cele mai mari manevre militare din istoria sa, denunțate de NATO

  • 10 Septembrie 2018 09:33
France Presse | Rusia lansează cele mai mari manevre militare din istoria sa, denunțate de NATO

Aproximativ 300.000 de oameni, toate componentele armatei și soldați chinezi în sprijin: Rusia va lansa marți cele mai mari manevre militare din istoria sa, denunțate de NATO ca o repetiție a 'unui conflict de mare anvergură', notează luni într-o amplă sinteză France Presse, citată de Agerpress.

Această desfășurare masivă de forțe și participarea armatelor chineză și mongolă la exercițiile denumite 'Vostok-2018' ('Est-2018'), preconizate să aibă loc între 11 și 17 septembrie în Siberia orientală și în Extremul Orient rus, intervin într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineană, conflictul din Siria și numeroase acuzații de amestec în politica occidentală.

Armata rusă a comparat această demonstrație de forță cu 'Zapad-81' ('Vest-81') care - cu aproape de 40 de ani în urmă - a mobilizat între 100.000 și 150.000 de soldați în cadrul Pactului de la Varșovia în Europa de Est, cele mai mari manevre organizate vreodată în perioada sovietică.

'Va fi ceva de genul Zapad-81, dar, în plus, se va impune un anumit mod', a remarcat la sfârșitul lunii august ministrul apărării rus, Serghei Șoigu, detaliind contingentul așteptat să participe: 300.000 de soldați, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane și 80 de nave.

'Imaginați-vă, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în același timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Și toate acestea, desigur, în condiții apropiate cât mai mult posibil de o situație de luptă', a exclamat el.

Întreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 și T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 și Su-35. Pe mare, flota rusă va desfășura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria.

Dacă precedentele exerciții militare ruse în regiune, 'Vostok-2014', mobilizaseră 155.000 de soldați, manevrele 'Zapad-2017' ('Vest-2017') organizate anul trecut la porțile Uniunii Europene au implicat doar 12.700 de militari, potrivit Moscovei, dar Ucraina și țările baltice au invocat un contingent cu mult mai mare.

În marja Forumului economic de la Vladivostok (Extremul Orient), la care este așteptat și președintele chinez Xi Jinping, șeful statului rus Vladimir Putin urmează să asiste la manevrele 'Vostok-2018'.

'Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Și inamicul sunt SUA și aliații lor', a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exercițiile respective, deși modestă, cu 3.200 de militari, reprezintă un factor-cheie. 'Nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare', susține Felghengauer.

Opinia sa este împărtășită și de NATO, care apreciază că 'Vostok-2018 demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare'.

'Aceasta se înscrie într-o tendință pe care o vedem de la un timp: o Rusie mai sigură pe ea, care își majorează semnificativ bugetul apărării și prezența militară', a afirmat un purtător de cuvânt al Alianței, Dylan White.

Aceste îngrijorări sunt nuanțate de Rusia, în acest sens purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a declarat că 'Vostok-2018 se desfășoară departe de zona de responsabilitate a NATO și nu schimbă cu nimic securitatea statelor sale membre'.

Din 2014 și odată cu deteriorarea gravă a relațiilor între Moscova și Occident, Rusia și-a înmulțit exercițiile militare de amploare, de la Caucaz și Marea Baltică până la Arctica, denunțând în același timp extinderea NATO spre frontierele sale, o amenințare fundamentală pentru securitatea sa, conform noii doctrine militare ruse adoptate în același an.

Manevrele ruse în Extremul Orient au fost precedate de exerciții în Marea Mediterană, de la 1 la 8 septembrie, la care au participat peste 26 de nave și 30 de avioane, în contextul consolidării prezenței ruse în Siria, unde Moscova intervine militar din 2015.

Aceste aplicații survin după aplicațiile militare desfășurate la începutul lunii septembrie în vestul Ucrainei, la care au participat 2.200 de soldați ucraineni, americani și din alte țări membre NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat la sfârșitul lunii august: 'Capacitatea (Rusiei) de a se apăra în situația internațională actuală, care este adeseori destul de agresivă și de neprietenoasă față de țara noastră, este justificată, esențială și fără alternativă'. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău