FRANCE 24 | Corsica: naționaliștii triumfă în alegerile teritoriale

  • 12 Decembrie 2017 10:49
FRANCE 24 | Corsica: naționaliștii triumfă în alegerile teritoriale

Cu 55% din voturi, coaliția naționalistă "Pè a Corsica" a câștigat confortabil duminică al doilea tur al alegerilor teritoriale în Corsica

 

Coaliția naționalistă "Pè a Corsica" (Pentru Corsica) a câștigat confortabil duminică al doilea tur al alegerilor teritoriale în Corsica, cu 56,5% din voturile exprimate, cu aproximativ 40 de puncte în fața următorului clasat, lista regionalistă de dreapta a lui Jean-Martin Mondoloni (18,29%), scrie France 24.

"Parisul trebuie sa ia astăzi măsura a ce se petrece în Corsica", a reacționat Gilles Simeoni, aflat în fruntea listei Pè a Corsica: "Mingea e în terenul nostru în ce privește competențele Corsicii și responsabilitatea noastră pentru a construi această țară".

Premierul Édouard Philippe i-a telefonat lui Gilles Simeoni și s-a declarat gata să-l primească la Paris, a arătat Palatul Matignon cu puțin înainte de ora 23.

Conform rezultatelor definitive făcute publice de prefectura din Corsica, absenteismul la aceste alegeri a fost de 47,4%. În urma lui Jean-Martin Mondoloni, lista LRME condusă de Jean-Charles Orsucci obține 12,67% din sufragii și cea a lui Valérie Bozzi, susținutgă de LR, 12,57%.

Chiar înainte de anunțarea oficială a rezultatelor, simpatizanții naționaliști i-au purtat triumfător pe umeri pe Gilles Simeoni și pe aliatul său independentist Jean-Guy Talamoni, veniți să asiste la numărarea voturilor la primăria din Bastia.

Scrutinul va da naștere, în ianuarie, unei Colectivități teritoriale unice, o premieră în Franța metropolitană, în locul celor două consilii departamentale și a Colectivității teritoriale (a regiunii). Cei 63 de aleși ai săi nu vor avea decât un mandat de trei ani și jumătate, până în 2021, data viitoarelor alegeri regionale.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău