France 24: „În Republica Moldova, tinerii se luptă cu corupția, în vreme ce alegerile se apropie" (Revista presei internaționale)

  • 22 Februarie 2019 09:10
France 24: „În Republica Moldova, tinerii se luptă cu corupția, în vreme ce alegerile se apropie

Premierul Theresa May încearcă să revitalizeze discuțiile cu Bruxelles-ul pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, după cum constată The Guardian, nu se întrevede nicio soluție. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat "nu prea optimist" cu privire la posibilitatea evitării unui Brexit fără acord, avertizând că acest lucru ar avea "consecințe economice și sociale îngrozitoare" pentru ambele părți, notează The Telegraph.

Subliniind că România a preluat președinția Consiliului UE într-un moment "foarte complicat", Dan Mihalache a susținut că "Din punctul de vedere al președinției române, vă pot asigura că vom acționa ca un mediator onest și vom încerca să orientăm dezbaterea dintre statele membre către o abordare pozitivă a relațiilor cu Regatul Unit, pentru a se ajunge la o retragere ordonată", a mai declarat Dan Mihalache, citat de The Evening Telegraph.
 
În Republica Moldova, "tinerii se luptă cu corupția, în vreme ce alegerile se apropie", constată France 24. "Pentru Andrei Trubceac, punctul de ruptură a fost momentul în care justiția din Moldova sa natală a anulat rezultatele alegerilor ce fuseseră câștigate de candidatul opoziției. „În ziua aceea am înțeles că justiția nu funcționează aici”, spune bărbatul de 30 de ani, unul dintre miile de oameni care au protestat împotriva acelei decizii vara trecută la Chișinău, și care acum face parte dintr-un grup mare de tineri moldoveni, din țară și străinătate, care duc o campanie anticorupție înaintea alegerilor generale de duminică", scrie France 24. 
 
 
"În zona rurală tinerii activiști sunt primiți cu ostilitate și acuzați că sunt plătiți de „interese străine”. Însă cei care fac campanie pentru eliminarea banilor murdari din politică insistă că nu au nici un interes ascuns, ci, după cum spune o absolventă de antropologie din Chișinău, visează să „schimbe lumea, oricât de naiv ar suna” se mai arată în reportajul postului francez. "Alegerile de duminică se prefigurează ca o cursă în trei între Partidul Socialist filorus al președintelui Igor Dodon, Partidul Democrat aflat la putere și o alianță pro-europeană", explică și France Press. Agenția franceză mai notează că deși "Moldova a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană în 2014, Rusia exercită încă o influență puternică în regiune".
 
La Vatican, a început prima mare reuniune pentru lupta împotriva abuzurilor sexuale comise în sânul bisericii catolice, la care, potrivit Rainews, sunt invitați reprezentanții Conferințelor Episcopale din întreaga lume, șefii ordinelor religioase și ai bisericilor catolice orientale și alte personalități ecleziastice. "Să ascultăm strigătul de durere al copiilor care cer justiție" a îndemnat în cuvântul de deschidere Suveranul Pontif, subliniind că oamenii nu așteaptă "condamnari simple și formale, ci măsuri concrete și eficiente".
 
Reuniunea este văzută de Le Monde, drept "un exercițiu inedit de introspecție asupra motivelor tăcerii în spatele căreia s-au ascuns unii prelați"."Fie că este vorba de agresiuni contra unor minori, de hărțuire a unor tineri seminariști sau chiar de violențe sexuale contra unor călugărițe, Biserica a refuzat prea multă vreme să măsoare amploarea flagelului și să ia măsuri pentru a-i pune capăt", comentează Le Monde. "Dacă întâlnirea nu se soldează decât cu cuvinte de compasiune și utopii, nu va fi decât un efort inutil", atenționează ziarul francez, subliniind că "este nevoie de acțiuni în forță pentru ca Biserica să iasă în sfârșit din negare și să spargă legea tăcerii". 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
14
Mon
14
Tue
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău