Fracțiunea PAS din CMC cere reluarea transportului public nocturn în capitală

  • 24 Noiembrie 2021 17:20
Fracțiunea PAS din CMC cere reluarea transportului public nocturn în capitală

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău și tinerii PAS Youth solicită reîntoarcerea transportului public nocturn în capitală, extinderea circulației transportului nocturn în sectorul Râșcani al Chișinăului, introducerea unui tarif diferențiat adecvat după ora 23.00, pentru compensarea pierderilor Regiei Transport Electric Chișinău, cauzate de fluxul mic de călători, transmite IPN.

„În urma sistării transportului public nocturn, o bună parte din tineri, care de altfel nu dispun de un venit suficient, sunt puși într-o dilemă – fie să renunțe la activitățile pe care se desfășoară la o oră mai târzie, fie să achite o sumă mai mare de bani pe servicii de transport privat pentru a ajunge acasă. Totodată, oamenii care muncesc până târziu, la fel sunt nevoiți să apeleze la serviciile de taxi, care sunt destul de costisitoare” a menționat Dumitru Ivanov, consilier PAS în CMC.

Potrivit lui Dumitru Ivanov, transportul public nocturn este o practică răspândită în orașele mari. „Sunt orașe în care administrațiile locale oferă toate serviciile încât rezidenții să ajungă acasă indiferent de oră. Spre exemplu, în orașe precum Copenhaga și Berlin este asigurat transport 24 din 24 de ore”, a specificat consilierul.

Costel Bocancea, vicepreședintele pe politici PAS Youth Chișinău, a amintit că în 2016 a fost lansat un proiect-pilot de circulație a transportului nocturn, pe rutele 22 și 24, iar la 1 august 2017 troleibuzele nr. 22 și 24 au început să circule până la ora 01.00 noaptea. La 31 ianuarie 2019, și  ruta nr. 8 a fost inclusă în cadrul proiectului de transport nocturn, până la ora 01.00. „În anul 2020, sub pretextul luptei cu pandemia, a fost sistat transportul public nocturn și acum rar observi vreun troleibuz pe străzile principale după ora 23.00. În răspunsurile oficiale de la RTEC, motivul principal de sistare a transportului public nocturn a fost pandemia”, a menționat Costel Bocancea.

Consilierii PAS consideră oportună reluarea rutelor de transport public nocturne,  deoarece a scăzut nivelul de alertă pandemică în capitală, de la cod roșu la cod portocaliu. Totodată, în ultimii 2 ani au fost procurate mai multe unități de transport public, care pot suplini diverse rute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău