FOTO | Ziua Națională a Vinului: 60 de producători la Chișinău și, în premieră, în afara hotarelor R.Moldova

  • 06 Octombrie 2018 13:51
FOTO | Ziua Națională a Vinului: 60 de producători la Chișinău și, în premieră, în afara hotarelor R.Moldova

Ziua Națională a Vinului care durează, de fapt, două zile – astăzi și mâine, - a fost inaugurată oficial la Chișinău în această dimineață. La ediția din anul curent participă 60 de companii vinicole, cu 13 mai mult decât anul trecut. În premieră, zile ale vinului moldovenesc au loc concomitent și la Snagov, în România.

La ediția de anul acesta al festivalului vinului participă 60 de producători din Republica Moldova, cu 13 mai mult față de anul trecut.

Evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale, unde producătorii de vinuri și-au instalat pavilioanele. Lângă ei pot fi văzuți și meșterii populari cu produse de artizanat, dar și tarabele apicultorilor, cofetarilor sau vânzătorilor de produse alimentare tradiționale.

Ziua Națională a Vinului a fost deschisă oficial de către premierul Pavel Filip care a amintit despre importanța nu doar economică, ci și politică sau chiar geopolitică, a industriei vitivinicole din Republica Moldova. 

”Vinurile din Moldova, la fel ca și poporul nostru, au trecut prin chinuri, au trecut perioade mai complicate, au trecut prin embargouri impuse de Rusia, după care au luat calea spre Uniunea Europeană. La fel și poporul nostru a trecut prin multe greutăți, dar suntem determinați în calea noastră în marea familie a Uniunii Europene. /.../ Și vinurile, dar și noi ca țară avem alianțe frumoase, cu elemente ucrainești, georgiene, dar și românești”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, a menționat la rândul său că, în pofida tuturor greutăților, domeniul vitivinicolevoluează de la an la an.

”În acest an s-a reuși plantarea a peste 1 500 de plantații moderne (de viță de vie – n.a.). Au fost efectuate investiții de peste 150 milioane de lei în vinării. Se estimează o recoltă bună de struguri, de peste 660 mii de tone care vor fi direcționați la producerea a peste 23 milioane de decalitri de vin”, potrivit lui Nicolae Ciubuc.

În același timp, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a precizat că zile ale vinului moldovenesc au loc anul acesta, în premieră, și în afara hotarelor Republicii Moldova. 

”Astăzi, în premieră, în paralel cu evenimentul de aici, vinurile noastre sunt sărbătorite și în România, la Snagov, unde vizitatorii au parte de degustații și un spectacol cultural cu cei mai talentați artiști din ai țării noastre. În același timp, România este oaspetele de onoare aici, în Piața Marii Adunări Naționale”, a spus Gheorghe Arpentin.

Ediția de anul acesta a Zilei Naționale a Vinului, a 17-a la număr, este consacrată vinurilor cu Indicație Geografică Protejată, indicație care garantează calitatea produsului.

Autor: Corneliu Rusnac
Foto: Aureliu Obreja

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-16
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Wed
-3
Thu
0
Fri
3
Sat
5
Sun
7

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău