FOTO | Vizite de cercetare la instituții de cultură din Soroca și Bălți, în cadrul proiectului MoldArte derulat de Institutul Cultural Român

  • 21 Septembrie 2022 08:32
FOTO | Vizite de cercetare la instituții de cultură din Soroca și Bălți, în cadrul proiectului MoldArte derulat de Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român (ICR) organizează, în perioada 19 - 22 septembrie, în cadrul proiectului MoldArte, o serie de vizite de cercetare la instituții de cultură din orașele Soroca și Bălți din Republica Moldova.

Partenerii din proiect participă la întâlniri cu decidenți de la nivel local, cu oameni care conduc diverse structuri de cultură și turism, instituții de învățământ, teatre, biblioteci, dar și cu meșteri populari și artiști independenți sau care activează în cadru instituțional, în vederea unei mai bune cunoașteri a sectorului cultural din Republica Moldova și a dezvoltării unor posibile parteneriate și proiecte comune, scrie Agerpres.


Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES


"Aceste vizite au scopul de a crea o panoramă a vieții culturale din aceste orașe, a așteptărilor acestor oameni: ce așteaptă ei din exterior, din interior, de oriunde, care sunt așteptările care i-ar motiva să se deschidă către cooperare culturală, către genul acesta de relație cu Europa și cu România. Eu sper că acest proiect va continua concretizând niște gânduri formulate acum, pentru că, în momentul în care cei din teren formulează niște nevoi și descoperă că poate colaborarea internațională răspunde acestor nevoi, s-ar putea să devină mai deschiși către genul acesta de interacțiune. Cred că lucrurile se întâmplă în ambele sensuri. Nu este ceva unilateral, nu vine Europa cu bani și le răspunde, ci și ei se deschid către Europa și atunci lucrurile sunt cumva în ambele direcții și e firesc să fie așa. Eu cred că proiectul acesta este ca un soclu pentru ceea ce urmează să se întâmple și cred că resursele care sunt pe platforma moldarte.eu sunt foarte utile oricărui operator cultural european care ar avea ca punct de interes Moldova", a declarat, pentru AGERPRES, directorul artistic al MoldArte, Mirela Spătaru.

Șeful Secției de Cultură și Turism din Soroca, Grigore Bucătaru, a subliniat importanța alocării de resurse financiare pentru susținerea activității culturale și pentru promovarea artiștilor și meșterilor populari locali. El a precizat că, în comparație cu alte localități din Republica Moldova, Soroca beneficiază de resurse pentru desfășurarea activităților culturale și pentru organizarea de evenimente și și-a manifestat speranța ca, în urma întâlnirii cu specialiștii MoldArte, Soroca să fie implicată în viitoare proiecte culturale atât ca aplicant, cât și ca partener.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES


"Pentru noi aceasta a fost o oportunitate de a ne promova, de a ne face cunoscuți. Avem cu ce ne mândri, avem ce arăta lumii din punct de vedere cultural și turistic și ne dorim ca discuțiile din cadrul acestei întâlniri să se concretizeze în proiecte viitoare, în sprijin pentru finanțări, în dezvoltarea de noi parteneriate", a afirmat Grigore Bucătaru.

În cadrul MoldArte, în zilele următoare se vor desfășura la Chișinău o serie de cursuri, ateliere și workshopuri susținute de traineri din România pe teme ca managementul cultural, finanțarea în cultură și bugetarea participativă.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES


Proiectul implementat de ICR mai cuprinde publicarea unei serii de articole și interviuri referitoare la modul de derulare a activităților culturale independente, dorindu-se acoperirea unei game variate de domenii, de la arta plastică, la muzică sau teatru. De asemenea, în cadrul MoldArte continuă seria de podcasturi pe teme de teatru, literatură și cinematografie, sesiuni de instruire pentru crearea de portofolii în literatură, arta spectacolului, arte vizuale și muzică și discuții publice pe diverse teme de interes, axate cu precădere pe importanța educației prin cultură, care pot fi urmărite pe platforma online a proiectului.

MoldArte este un proiect finanțat de EUNIC prin programul Spații Europene de Cultură și organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova, și urmărește să dezvolte scena culturală publică din Republica Moldova, să stimuleze participarea actorilor culturali și abordarea de către aceștia a problemelor sociale și politice actuale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău