FOTO/VIDEO | Violențe la Paris: Champs Elysee, vandalizat de „vestele galbene”. Macron a convocat o reuniune de criză

  • 17 Martie 07:56
FOTO/VIDEO | Violențe la Paris: Champs Elysee, vandalizat de „vestele galbene”. Macron a convocat o reuniune de criză

Sunt oameni care vor să distrugă Franţa, iar cei care au participat la protestele de ieri le sunt complici, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la reuniunea de criză, desfăşurată în această noapte, la Ministerul de Interne, după manifestaţia violentă a vestelor galbene, care au distrus Bulevardul Champs Elysee.

Emmanuel Macron a afirmat că este nevoie de decizii clare şi ferme, în cel mai scurt timp, pentru ca astfel de violenţe să nu se mai întâmple.

Opoziţia, unii lideri de opinie şi jurnalişti l-au criticat pe Emmanuel Macron că a plecat în vacanţă, la ski, în condiţiile în care "vestele galbene" anunţaseră că dau adunarea generală, la Paris, transmite Radio România Actualități.

La protest au participat peste 10.000 de persoane. Au fost vandalizate mai multe magazine și chioșcuri de vânzare a ziarelor în timpul ciocnirilor iar Poliția a făcut peste 230 de arestări. Autoritățile au comunicat că 17 polițiști și 42 de manifestanți au fost răniți.

Ca să calmeze spiritele, forţele de ordine nu au ezitat de folosească tunurile cu apă şi gazele lacrimogeme.

Cel mai grav incident a survenit, însă, la o sucursală bancară, situată la parterul unui imobil rezidenţial. Banca a fost incendiată, fapt ce a pus în pericol vieţile tuturor celor aflaţi în clădire. Ministrul de interne, Bejamin Castaner, a reacţionat rapid, relatează Digi24.

„Pompierii din Paris şi forţele de ordine au evacuat toţi locuitorii unui imobil incendiat intenţionat. Focul a fost stins. Indivizii care au comis această acţiune nu sunt nici manifestanţi, nici vandali: sunt asasini”, a scris ministrul de Twitter.

Cei mai vocali lideri ai „Vestelor galbene” ceruseră o mobilizare crescută, simbolică, pentru a marca patru luni de la începerea protestului.

Manifestaţii ale „Vestelor galbene” s-au mai desfăşurat de la Lyon (centru-est) până la Montpellier (sud). La Bordeaux (sud-vest), o agenţie bancară a fost vandalizată şi între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc ciocniri la sfârşitul după-amiezii. În toată țara ar fi ieșit pe străzi peste 32.000 de persoane. Pe reţelele sociale, un unic obiectiv anunţa: „instalarea la Elysée”, reşedinţa preşedintelui Emmanuel Macron, care, plecat în acest weekend la schi în Pirinei, a fost nevoit să-și scurteze vacanța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
18,68 °C
câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:2,6 m/s
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C
Sun
18 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău