FOTO/VIDEO | Ceremonial militar la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca

  • 25 Aprilie 2018 21:07
0%
00:00:00
00:00:00

Un ceremonial militar a avut loc astăzi, 25 aprilie, la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca, din sudul Republicii Moldova. Manifestarea a avut loc în contextul Zilei Veteranilor de Război, marcată anual la data de 29 aprilie și celebrează meritele acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale a României.

La Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca sunt înmormântați peste o mie de ostași români.  Iar astăzi, câteva zeci de persoane au venit la cimitir  să-i cinstească pe soldații și ofițerii români, care și-au pierdut viața în luptele cu Armata Roșie din iunie-iulie 1941. Ceremonialul a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de unui sobor de preoți și un minut de reculegere în memoria celor care nu s-au mai întors niciodată acasă de pe front.

Oficiali, dar și locuitorii din zonă au depus flori la mormintele ostașilor români și și-au amintit și despre apropiații lor care au murit în luptele de la Țiganca și care  își dorm acum somnul de veci în Cimitirul de onoare al Eroilor Români.

„Am depus flori în memoria ostașilor căzuți care au murit în luptele purtate pe meleagurile noastre. Venim cam în fiecare an”

„Participăm mereu la aceste comemorări. Una dintre rudele mele, fratele tatălui este aici înhumat. El a plecat în Armata Română în 1939 și a căzut în luptele de la Prut și-l onorăm. L-am regăsit aici, știam că a căzut în lupte alături de alți camarazi. Venim aici și cu nepoții pentru a-l comemora”.

 

„Pentru noi este o durere. Ei au luptat pentru noi, pentru ca noi să avem astăzi o zi cu soare, să trăim. Ei și-au dat viața pentru noi. Dumnezeu să-i ierte. Eu nu am pierdut pe nimeni în timpul războiului. Tatăl meu a luptat în Armata Română și a fost împotriva sovieticilor, nu a fost recunoscut pe tot parcursul vieții ca veteran de război. El nu a avut nicio vină, el a luptat ca noi astăzi să a avem o zi luminoasă și fericită”.

La eveniment a participat și reprezentanți ai Ministerului Apărării din românia și Republica Moldova, precum și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a subliniat importanța comemorării eroilor neamului românesc.

Este important ca în astfel de momente să ne amintim de cei care nu mai sunt printre noi, de eroii neamului românesc, cei care împreună cu veteranii Armatei Române au făcut ca România să fie astăzi ceea ce este-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO.

Aș dori să le mulțumesc că au bună și dreaptă, și creștinească grijă față memoria soldaților noștri. Cred că dvs dacă sunteți atenți, auziți cum curge Prutul și probabil simțiți în curgerea Prutului dragostea mare a românilor pentru dvs, pentru că suntem cu toții suflet românesc și suntem împreună pentru a ne ajuta când ne este mai greu și pentru a ne ajuta să împlinim visul de a fi împreună în marea familie europeană.

Amintim că în bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării. În perioada sovietică Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai al României.

Manifestările dedicate Zilei Veteranilor Armatei Române au fost organizate de Ambasada României în Republica Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău