FOTO/VIDEO | Ambasada României la Chișinău a marcat astăzi Ziua Eroilor, la Țiganca

  • 06 Iunie 2019 18:48
FOTO/VIDEO | Ambasada României la Chișinău a marcat astăzi Ziua Eroilor, la Țiganca

Ambasada României la Chișinău a marcat astăzi Ziua Eroilor. Un ceremonial militar-religios de comemorare a ostașilor români a avut loc la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca, raionul Cantemir, relatează Radio Chișinău.

Comemorarea eroilor români la Cimitirul de la Țiganca a început cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți și onoruri militare. La eveniment au venit și zeci de oameni pentru a-i cinsti pe ostașii, care au luptat pentru reîntregirea neamului.

„Suntem de departe, din satul Alexandru Iona Cuza, și am venit și anul trecut. În acest an ceremonia a fost și mai frumoasă. Aici este Cimitirul Eroilor pe care-l știm de ani buni și ne închinăm celor care au luptat pentru neamul nostru românesc de pretutindeni. Suntem un neam, un popor român”.

„Venim în fiecare an, noi suntem de la Cania. Venim când sunt sărbătorile mari, contribuim cu ce putem, ne facem datoria de creștini”.

„Țin minte când eram mic și aici se făcea hora unirii, cu cei de peste Prut. Ne-au spus că aici sunt soldați români căzuți în război. Crucile lor erau din piatră. Mai târziu au dărâmat acest cimitir și au făcut rușii aici fermă de vite. Mulți oameni au luat crucile și le-au dus în cimitire, dar multe au fost puse la fundamentul fermei”.

La eveniment au fost prezenți oficiali de la Chișinău și București, inclusiv secretarul al Ministerului Apărării Naționale al României, Codrin-Dumitru Munteanu și europarlamentarul Eugen Tomac.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat în discursul său importanța comemorării Zilei Eroilor pe ambele maluri ale Prutului. Diplomatul a reiterat, de asemenea, sprijinul României pentru Republica Moldova.

”Faptul că suntem astăzi împreună aici să ne plecăm capul în fața acestor eroi care și-au jertfit viața pentru independența, pentru integritatea teritorială, pentru demnitatea noastră națională, reprezintă în sine un lucru măreț. Faptul că suntem împreună cu dumneavoastră, cei din R.Moldova, îmi oferă un motiv suplimentar de bucurie, pentru că România a fost, este și va fi întotdeauna alături de R.Moldova”, a menționat Daniel Ioniță.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării de la Chișinău, Eugen Sturza, a declarat că armată României este cel mai important partener al Republicii Moldova.

„Astăzi România și Armata Română sunt cel mai important partener strategic pentru noi. Cooperarea între armatele noastre nu este bazată doar pe încredere. Ambele structuri au reușit să creeze o sinergie, o relație specială. Dar cred că între armatele României și Republicii Moldova trebuie să existe mai mult decât atât, trebuie să existe o simbioză”, a spus Ion Sturza.

 

Amintim că în bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

Aici, din 1941 până în 1943 au fost înhumați în nouă gropi comune 1020 de militari români.

În perioada sovietică, Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai I al României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău