FOTO | Un nou protest față de schimbarea sistemului electoral a avut loc duminică, la Chișinău

  • 31 Iulie 2017 08:26
FOTO | Un nou protest față de schimbarea sistemului electoral a avut loc duminică, la Chișinău

Manifestațiile de la Chișinău față de sistemul electoral mixt s-au încheiat cu un marș de protest în fața sediului Partidului Democrat, unde oamenii au scandat „ PD-PSRM- aceeași mafie”, „Hoții” și „Nu votul mixt”.  Până a ajunge aici, oamenii au mers în marș și au protestat în fața sediului Partidului Socialiștilor și a Ministerului Afacerilor Interne.  Un nou protest a fost anunțat pentru 17 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale.

Protestele de duminică, 30 iulie, de la Chișinău au fost anunțate de formațiunile extraparlamentare Partidul „Platforma Politică Demnitate și Adevăr”, condus de Andrei Năstase și de către Partidul ”Acțiune și Solidaridate”, în frunte cu Maia Sandu.

La protest, de asemenea au fost și reprezentanți ai Partidului Unității Naționale, dar și ai Partidului Politic „Partidul Nostru”. Manifestațiile împotriva sistemului electoral mixt au început în fața clădirii Parlamentului, în jurul orei 12. Cu drapelele Republicii Moldova și ale Uniunii Europene în mâini, oamenii au cerut să fie abrogată legea cu privire la sistemul electoral mixt.  Oamenii au scandat „Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi”, „Noi nu cedăm”, „Noi suntem poporul”. 

Liderul PAS, Maia Sandu a declarat în fața protestatarilor că legea privind sistemul mixt a fost votată pentru ca actuala guvernare să rămână la putere împotriva voinței poporului. „ Au schimbat legea pentru ca Plahotniuc și Dodon să rămână la putere”, a spus Maia Sandu.

Președintele PPDA, Andrei Năstase a spus manifestanților că este nevoie să se schimbe clasa politică în Republica Moldova. „Odată cu schimbarea sistemului electoral, ei conservează această stare: corupția endemică, sărăcia lucie”, a menționat Andrei Năstase.

După un miting, care a durat mai bine de o oră în fața Parlamentului, protestatarii au adoptat o rezoluție adresată instituțiilor europene, prin care au cerut să fie aplicate sancțiuni directe împotriva liderilor PDM, PRSM și PPEM, precum și tuturor deputaților care au votat sistemul electoral mixt. Protestatarii au mai solicitat ca instituțiile europene să le interzică acestora deplasarea în statele UE până la abrogarea legii.

Ulterior, după mitingul din fața clădirii legislativului, manifestanții au mers în marș la sediul Partidului Socialiștilor, la Ministerul Afacerilor Interne și la Partidul Democrat. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău