FOTO | TVR Moldova a împlinit 5 ani de la redeschidere
-
30 Noiembrie 2018 12:41
Anul 2018, aflat sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri, a însemnat pentru TVR MOLDOVA consolidarea programelor aflate deja în preferințele telespectatorilor basarabeni și extinderea către zone tematice noi, concomitent cu consolidarea echipei.
Campania „GENERAȚIA UNIRII” este un proiect TVR MOLDOVA, care a fost lansat în luna martie 2018 și care i-a avut drept protagoniști pe făuritorii Basarabiei, cei datorită cărora visul românilor de pretutindeni a devenit realitate la 27 martie 1918, atunci când Basarabia a revenit acasă.
Este vorba despre Pan Halippa, Onisifor Ghibu, Constantin Stere, Ion Pelivan, Ion Codreanu, Nicolae Alexandri, Anton Crihan, Vasile Țanțu, Teofil Ioncu, Ion Buzdugan, familia Bogos, Gherman Pântea, Ion Inculeț, Elena Alistar. De asemenea, a fost evidențiat rolul major al lui Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieții românești din acea perioadă, precum și biografiile artizanilor Marii Uniri, printre care Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Ionel Brătianu, Regina Maria, Regele Ferdinand.
Centenarului Unirii Basarabiei cu România a fost aniversat, în data de 27 martie 2018, prin ediții speciale ale emisiunilor MATINALII, Obiectiv Comun și Punctul pe AZi. O echipă a Studioului TVR din Chișinău a participat în luna martie 2018 la Zilele Alexandru Marghiloman, eveniment organizat de Primăria Buzău și Televiziunea Româna pentru a celebra contribuția marelui patriot buzoian Alexandru Marghiloman, prim-ministrul Unirii. Spectacolul de gală „Din suflet românesc”, organizat cu acest prilej, și prezentat de Dana Ciobanu, jurnalist TVR MOLDOVA, a fost apreciat în mod deosebit de publicul basarabean.
Pe parcursul anului 2018, postul a difuzat noua serie a emisiunii „5 minute de istorie”, în care istoricul Adrian Cioroianu a prezentat 100 de povești despre începutul României Mari, reamintindu-ne că “Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construiește zi de zi".
Cu o tradiție de jumătate de secol, de-a lungul căreia a devenit un veritabil ambasador al României, Festivalul Cerbul de Aur a avut o ediție aniversară în anul Centenarului Marii Uniri, la care TVR MOLDOVA a fost coproducător.
Publicul TVR MOLDOVA a apreciat în mod special cele două producții de excepție ale TVR Internațional: "Unirile Românilor" și "În spatele frontului", proiecte cofinanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.
Seria “Unirile Românilor” cuprinde șase episoade de film documentar, despre biografii și evenimente de ținut minte, care au însoțit pas cu pas unirile românilor cu Țara Mamă, iar "În spatele frontului" este o docudramă realizată în premieră de TVR. Cele șase episoade prezintă momentele cheie ale primei conflagrații mondiale, pe de-o parte, și pe de alta, efectele ei văzute din spatele frontului.
În 2018, în programele TVR MOLDOVA s-au regăsit peste 110 ore de transmisii în direct, de la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.
Toată oferta de știri și emisiuni a postului TVR MOLDOVA se regăsește pe portalul www.tvrmoldova.md, lansat în decembrie 2016, și care se bucură de o evoluție semnificativă.
TVR Moldova transmite 24 de ore din 24, în timp real, imaginea societății românești de dincoace și de dincolo de Prut, în toate aspectele ei. Scopul TVR MOLDOVA este de a promova cultura și limba română, tradițiile de spiritualitate națională, obiceiurile care alcătuiesc identitatea neamului nostru. Totodată, prin programe produse în România, în Republica Moldova și achiziționate de la parteneri străini, postul își propune să susțină consecvent și activ integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
1 Decembrie 2013 este ziua în care TVR a revenit în Republica Moldova, după o absență de 7 ani.
La mulți ani, TVR MOLDOVA!