FOTO | Tragedia de la Coșnița din 1992, comemorată printr-un Marș al Păcii și depuneri de flori

  • 14 Martie 17:15
FOTO | Tragedia de la Coșnița din 1992, comemorată printr-un Marș al Păcii și depuneri de flori

În cursul zilei de 14 martie, la Coșnița, a avut loc evenimentul de comemorare în memoria eroilor căzuți în luptele pentru independența și integritatea Republicii Moldova.

„Marșul Păcii, care a avut loc în satul Coșnița din raionul Dubăsari, i-a adunat astăzi pe toți cei care poartă respectul și amintirea vie a celor care și-au dat viața pentru independența și integritatea Republicii Moldova”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

Cu această ocazie, au depus jerbe de flori la mormintele eroilor căzuți la datorie și la Monumentul eroilor căzuți „Pentru Țară, Pentru Neam”.

În cadrul discursul său, Ministrul Adrian Efros a evidențiat importanța păstrării amintirii și respectului față de cei care și-au sacrificat viața pentru Republica Moldova, menționând că evenimentul readuce printre noi numele eroilor neamului, care în martie 1992 au demonstrat întregii țări ce înseamnă dorința de a fi liberi, ne-au învățat ce înseamnă patriotismul și independența.

„Să ne amintim că pe platoul de la Coșnița, acum acoperit de livezi și lanuri de grâu, au avut loc unele dintre cele mai grele bătălii. Moldovenii noștri au luptat cu inima și cu speranța au apărat  țara de invadatori. În ciuda sacrificiilor și pierderilor, ei au rămas hotărâți să nu cedeze în fața inamicului. Aici, pe aceste locuri, civili și militari, femei și bărbați și-au unit forțele pentru a-și apăra pământul sfânt. Să ne amintim de acele momente de eroism, sacrificiu și să nu uităm că acestea nu au fost doar simple bătălii, ci o demonstrație a unității și hotărârii poporului nostru de a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale”, a subliniat Adrian Efros.

Evenimentul a fost, de asemenea, prilejuit de decorarea veteranilor de război care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței țării.

Satul Coșnița este una dintre localitățile unde s-au dus cele mai violente lupte în războiul de pe Nistru, în 1992. Totodată, acum 32 de ani, în noaptea de 13 spre 14 martie 1992, o patrulă a Poliției Naționale, amplasată la intrarea în satul Coșnița, a fost atacată, iar plutonierul de poliție Nicolae Sotnicenco a fost ucis. Potrivit datelor oficiale, peste 40 de apărători au fost uciși pe platoul de la Coșnița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău