FOTO | Tancurile lui Putin stau pe străzile din Kiev, însă nu cum și-a imaginat liderul de la Kremlin

  • 23 Mai 2022 12:49
FOTO | Tancurile lui Putin stau pe străzile din Kiev, însă nu cum și-a imaginat liderul de la Kremlin

O tânără își face un selfie în fața unui transportor blindat rus, distrus de armata ucraineană. Un copil care mănâncă o înghețată se uită la rămășițele unei turele de tanc. Un pensionar curios fotografiază eticheta de pe fuselajul unui avion, etichetă care menționează că acesta a aparținut unui Su-25 rus, doborât de armata ucraineană pe 2 martie.

Vladimir Putin și-a imaginat, fără îndoială, un scenariu în care blindatele rusești să stea pe străzile din centrul capitalei Kiev în această primăvară, dar probabil că nu și-a imaginat că vor arăta așa, scrie The Guardian.

Pe Kriposnyi Lane, la doar câteva minute de mers pe jos de complexul prezidențial în care Volodimir Zelenski și-a petrecut ultimele trei luni conducând rezistența împotriva rușilor, muzeul de istorie militară al Ucrainei a deschis o expoziție stradală cu echipament rusesc distrus sau capturat.

În interiorul muzeului, există o expoziție temporară de suveniruri, trofee și dovezi ale ocupației rusești a orașelor și satelor din jurul Kievului.

„Mulți soldați au mai fost aici în excursii, așa că știau unde să aducă lucrurile pe care le găsiseră”, a spus Oleksandr Șemeliak, cercetător al muzeului. „Tot timpul primim articole noi pentru a fi expuse.”

La muzeul celui de-al Doilea Război Mondial a fost deschisă o expoziție și mai mare, care poartă numele de „Ucraina răstignită”, și prezintă, de asemenea, atât echipamente militare capturate, cât și o gamă largă de articole care cronicizează ocupația rusă în jurul Kievului.

Armata rusă și-a început atacul către Kiev din nord, vest și est în primele zile ale războiului și a petrecut mai mult de o lună ocupând zone din jurul capitalei înainte de o retragere haotică la începutul lunii aprilie.

„La trei zile după eliberare, personalul muzeului a pornit în misiuni de colectare a artefactelor, însoțit de armata ucraineană”, a declarat Dmytro Hainetdinov, șeful departamentului de educație al muzeului.

Unele dintre exponate arată aproape ca niște opere de artă: mai mult de o sută de perechi de cizme ale armatei rusești, de diferite forme și dimensiuni, sunt aranjate în interiorul unei stele roșii. O cupolă carbonizată a unei biserici atârnă în aer printre diverse alte artefacte recuperate de la trei biserici diferite care au fost distruse în timpul luptei.

 

Alte obiecte expuse includ pașapoartele, cardurile bancare și alte obiecte personale ale soldaților ruși. Există o hartă a malului stâng al Kievului, cu secții de poliție și alte puncte strategice marcate cu atenție folosind coduri colorate; ar fi fost confiscată de la un grup rusesc de diversiune care opera în interiorul orașului în primele zile de război.

La subsol, personalul a recreat un adăpost folosit de locuitorii orașului Hostomel, care au petrecut mai bine de o lună sub pământ în timpul ocupației. Tot conținutul este original, de la pături, pliculețe de ceai, salam până la placa de mormânt improvizată pentru o femeie care a murit în timpul ocupației.

Muzeul consideră că artefactele sunt importante de păstrat pentru posteritate, dar dorește, de asemenea, că acei ucraineni care nu au experimentat ocupația să poată vedea groaza prin care au trecut conaționalii lor. „Mulți oameni au plecat în locuri mai sigure și acum se întorc și, din fericire, nu au fost nevoiți să experimenteze aceste lucruri direct”, a spus Hainetdinov.

La etaj, un ecran de televiziune arată imagini cu politicieni ruși, gazde de televiziune și cetățeni obișnuiți care fac declarații derogatorii la adresa ucrainenilor, în încercarea de a arăta cum o astfel de retorică poate pune bazele celor întâmplate în ultimele luni.

„Acesta este un proiect care arată ce se întâmplă atunci când lecțiile istoriei nu sunt învățate”, a spus Hainetdinov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău