FOTO | Secția de Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului a fost renovată cu suportul României

  • 22 Noiembrie 2017 03:13
0%
00:00:00
00:00:00

O nouă secție a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul Guvernului României, a fost inaugurată marți, 21 noiembrie, la Chișinău. Este vorba despre Secția de Endocrinologie a spitalului, pentru a cărei modernizare, statul român a alocat peste 2,6 milioane de lei. 

Copiii care suferă de diabet zaharat, de obezitate sau de alte maladii endocrine se pot trata acum în condiții moderne. Secția de Endocrinologie de la Institutul Mamei și Copilului, a fost renovată conform standardelor europene din bani oferiți de statul român. Anual aici se tratează aproape 700 de copii, pentru că este singurul departament din țară Saloanele pacienților au fost reparate și dotate cu mobilier nou. Cei mai mulțumiți de felul cum arată acum secția de Endocrinologie sunt micii pacienți.

„Condițiile de aici sunt foarte bune, în prezent eu sunt la evidența doctorilor, care mă ajută să trec anumite etape. Cu trecerea timpului pot să spun că în secție totul s-a modernizat”.

„Eu am fost diagnosticată în octombrie cu diabet zaharat. Acum doi ani și sora mea s-a tratat în această secție și mi-a povestit că nu era foarte bine aici. Eu i-am trimis fotografii  cum arată acum spitalul și mi-a spus că e de o sută de ori mai bine ca până acum”.

„Sunt aici cu fetița mea de șase ani. Condițiile sunt foarte bune aici, până acum nu am prea stat prin spitale”.

Clădirea în care se află secția de Endocrinologie pediatrică a fost construită acum 35 de ani și de atunci nu a mai fost nicicând reparată. Mai mult, până acum micii pacienți care sufereau de boli endocrine nu au aveau o secție special amenajată pentru ei și erau repartizați pentru tratament în alte departamente ale spitalului. 

Este o mare bucurie și este un cadou deosebit în primul rând pentru copiii din această țară care merită astfel de condiții, dar și pentru medicii de aici. Condițiile de muncă influențează rezultate actului medical, mai ales în cazul endocrinologia pediatrică, unde rezultatele investigațiilor depind de starea psiho-emoțională a copilului. Prin aceste condiții, am obținut scurtarea perioadei de adaptare a copiilor”, a declarat șeful secției de Endocrinologie, Adrian Chiriac.

Secția de Endocrinologie are o capacitate de 20 de pacienți, în prezent acolo se tratează 12 copii. 

„A fost reparate toate saloanele, au fost reparate și renovate saloanele de proceduri, podeaua este acoperită cu linoleum special medical”, a constatat directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

La inaugurarea Secției de Endocrinologie a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Oficialul a subliniat că investițiile făcute de statul român sunt pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

„Suntem foarte mulțumiți de ceea ce am văzut aici. Bucuria acestui proiect poate fi citită pe fețele celor care lucrează aici în fiecare zi, dar cel mai important - pe fețele micuților care vin aici să se trateze. Cred că este important să existe condiții la standarde europene pentru toți copiii din Republica Moldova”.

Guvernul României a acordat Republicii Moldova o asistență financiară nerambursabilă, în valoare de 2,5 milioane de euro pentru renovarea și dotarea cu mobilier a mai multor secții și spații de la Institutul Mamei și Copilului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău