FOTO | Roma, sub zăpadă. Cronica unei zile „istorice” (HotNews.ro)

  • 27 Februarie 2018 07:49
FOTO | Roma, sub zăpadă. Cronica unei zile „istorice” (HotNews.ro)

Roma s-a trezit, luni, sub un strat gros de zăpadă. Primăria a emis un comunicat prin care populația a fost informată că școlile, parcurile și grădinile publice vor fi închise. De la primele ore ale dimineții, locuitorii Romei au ieșit în stradă, învăluiți de un alb care li se părea ireal: "Burian"-așa se numește valul de frig siberian care a învăluit capitala Italiei. 

La Roma ninsoarea este un eveniment extrem de rar, numit de presă "istoric": locuitorii  își amintesc bine zăpezile din 1985, din 2010 și cei câțiva cm din 2012. 

Se spune că la Romă, când ninge, apune o epocă. Iată o cronică a zilei de luni la Roma, sub zăpadă, realizată de HotNews.ro

De la 9, familii întregi au început să se adune pe străzile din cartierele de periferie, imbrăcati ca pentru o stațiune montană: cu geci de ski, cu bocanci, cu câte o căciulă de blană găsită printr-un sertar și niciodată folosită, cu umbrele. Străzile au fost acoperite cu un strat gros de zăpadă, la fel și mașinile. În timp ce copiii s-au bătut cu zăpadă, părintii au servit o cafea fierbinte la bar, apoi s-au unesc și ei pentru a face un om de zăpadă, cu morcovi aduși de acasă, nasturi și crengi. 

Jumătate din magazine au fost închise, la fel și o bună parte din cabinetele medicale, pe motiv de trafic. "Pentru urgențe, sunați direct medicul sau veniți mâine la control"  li se spune celor infruntă frigul pentru o consultație. La telejurnal, bătranii sunt invitați să rămană în casă și să avertizeze rudele dacă au nevoie de provizii. Pe străzi, puțini seniori s-au aventurat, dar au fost și câțiva bătranei, în cuplu, ținându-se de mană, cu un zâmbet copilăresc pe față. 

În centru, turiștii au fost surprinși de temperaturile anormale pentru Roma și s-au imbrăcat cum au putut, unii cumpărandu-și haine groase chiar  în cursul dimineții. Nimic nu se compară cu o fotografie a zăpezii de la Colosseum, unde stația de metrou este luată cu asalt și abia se poate circula. 

Zona arheologică de pe Fori Imperiali, unde intrarea pietonilor e interzisă, a devenit un imens teren de joacă pentru copii și adulți. s=au făcut poze de grup sub statuile de daci de pe Arcul lui Constantin, s-au construit oameni de zăpadă, dar mai ales - turnee aprige de lupte cu bulgări, la umbra Colosseumului. 

Echipele de intervenție trimise de primăria Romei au fost la lucru: angajații, înarmați cu lopeți și saci cu sare, se opresc să se odihnească puțin: părerea unanimă era că pe alocuri "stratul de zăpadă e cam mare" și riscul de formarea unui strat de gheată e iminent.

Circulația, în mare, parte blocată. Puținele autobuze în circulație erau pline de turiști și curioși care vroiau să imortaleze momentul. În stațiile de periferie, s-a asteaptat pană la 40 de minute un mijloc de transport. Dimineața au circulat doar autobuzele cu roți termice, Roma nu e obisnuită cu asemenea condiții meteo. 

Odată cu sosirea după-amiezei, străzile au devinit din nou accesibile mașinilor și mijloacelor de transport.

A sosit și o veste bună pentru copii: și marți școlile vor fi închise, pentru că Primăria nu a eliberat toate căile de acces la unitătile de invătămant. Părintii primesc pe grupurile de whatsapp mesaje cu punctele de colectare a păturilor pentru nevoiași. 

Politicienii au fost și ei la lucru: pe mail au fost expediate simultan comunicate de la Protecția Civilă, de la Primărie, dar și de la grupurile din opoziție. Administrația a anunțat că planul de urgentă functionează, că traficul e permis în centru pentru toate vehiculele, că două gări principale vor fi deschise pentru cei care nu au un adăpost, că sunt rezerve de sare.

Opoziția s-a îngrijit să informeze că primărița se află în Mexic, într-o călătorie de lucru și au invit-o înapoi acasă: "Virginia Raggi, la Roma e haos! Gata cu Siestă!".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău