FOTO | Proiectul celui mai avansat avion de luptă, care va folosi inteligența artificială, a fost dezvăluit: Când ar putea zbura aeronava

  • 11 Decembrie 2022 09:00
FOTO | Proiectul celui mai avansat avion de luptă, care va folosi inteligența artificială, a fost dezvăluit: Când ar putea zbura aeronava

Marea Britanie, Italia și Japonia vor dezvolta împreună o nouă generație de avioane de luptă, care vor folosi inteligența artificială, relatează digi24.ro. Anunțul a fost făcut de premierul britanic Rishi Sunak.

Colaborarea va crea mii de locuri de muncă în Regatul Unit și va consolida legăturile de securitate dintre cele 3 țări, a spus Sunak.

Marea Britanie, Italia și Japonia vor dezvolta un avion de luptă de nouă generație, care urmează să intre în serviciu la mijlocul anilor 2030 și care va înlocui avioanele Typhoon.

Noul avion, Tempest, va transporta cele mai moderne arme.

Sunak a mai spus că parteneriatul va „feri țara de noile amenințări cu care se confruntă”.

„Suntem una dintre puținele țări din lume care are capacitatea de a construi avioane de luptă avansate din punct de vedere tehnologic”, a adăugat el.

Lucrările la dezvoltarea noului avion sunt deja în curs de desfășurare, cu scopul de a crea o aeronavă de luptă care să zboare rapid, dar să rămână nedetectabilă, să folosească senzori avansați și chiar inteligență artificială pentru a ajuta pilotul uman atunci când acesta este copleșit sau este supus unui stres extrem.

De asemenea, avionul ar putea fi pilotat fără intervenția pilotului, dacă este necesar, și ar putea fi capabil să tragă rachete hipersonice. 

Dar construirea unui astfel de avion complex este extrem de costisitoare, așa că Marea Britanie a căutat parteneri, transmite digi24.ro.

Italia era deja inclusă în proiect, iar participarea Japoniei este o mișcare semnificativă, într-un moment în care Marea Britanie construiește legături mai strânse cu aliații din regiunea Indo-Pacific, din cauza îngrijorărilor legate de Chia.

Alte țări s-ar putea înscrie în continuare în program. Franța, Germania și Spania lucrează deja împreună la propriul lor model, la fel ca și Statele Unite.

BAE Systems va juca un rol cheie în dezvoltarea Tempest în Marea Britanie. Printre celelalte companii implicate se numără Mitsubishi Heavy Industries din Japonia și Leonardo din Italia.

Pentru Marea Britanie, acest acord nu se referă doar la securitate, ci și la economie. Speranța este că dezvoltarea unui nou avion de luptă ar putea crea și susține mii de locuri de muncă în Regatul Unit și ar putea deschide porțile către mai multe exporturi de arme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău