FOTO | Program național de concerte. „Romanțele dorului” au vibrat în toate regiunile istorice de pe ambele maluri ale Prutului

  • 13 Decembrie 2023 16:05
FOTO | Program național de concerte. „Romanțele dorului” au vibrat în toate regiunile istorice de pe ambele maluri ale Prutului

Programele naționale de concerte pornite de la Târgoviște, din anul 2017, către toate zonele istorice, au triumfat și anul acesta cu concertele extraordinare „Romanțele dorului”, desfășurate în Muntenia, Ardeal, Dobrogea și în R. Moldova – pe ambele maluri ale Prutului. Toate aceste evenimente, asociate Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, se desfășoară anual sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

De șapte ani, programele naționale de concerte inițiate de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” și coordonate de Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, pornesc din luna octombrie, din seara de gală a festivalului și străbat, timp de 2 luni, România și Republica Moldova, pentru a promova tineri laureați ai concursului de interpretare, noi romanțe lansate la concursul de creație, alături de vechi romanțe foarte iubite de public, potrivit cotidianului „Jurnal de Dâmbovița”.

Anul acesta, Programul Național de Concerte „Romanțele dorului” a ajuns și în orașe care nu intraseră încă pe harta acestor concerte. Astfel, în premieră, imediat după concertul de deschidere de la Târgoviște, a venit rândul municipiului Zalău (25 octombrie) să se bucure de marea întâlnire cu Romanța, la Casa municipală de Cultură al cărei manager, Rodica Pop Seling, deținătoarea Trofeului „Crizantema de aur”, a organizat minuțios evenimentul, spre satisfacția publicului numeros pentru care părea neîncăpătoare frumoasa sală „Transilvania”.

Laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, dar și a festivalurilor din Ardeal, de la Zlatna și Baia Mare, au fost acompaniați de orchestra Ansamblului „Porolissum”, dirijată de Ionuț Dârjan. Tot în Ardeal, „Romanțele dorului” au ajuns, în premieră, pe 2 noiembrie, în frumoasa sală de spectacole a Școli Populare de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, al cărei manager, Cătălin Nistor, deținător al Premiului I al Festivalului de la Zlatna, a alăturat instituția sa celorlalte prestigioase instituții de cultură din România în acest mare program național de promovare a Romanței. Alături de Grupul „Romanțe”, condus de reputatul violonist Ovidiu Barteș, împreună cu pianistul-orchestrator de excepție Kalman Urszui, au evoluat interpreți din Ardeal consacrați în interpretarea Romanței, deținători ai trofeelor și a mari premii la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur” și la Festivalul Național „Te-aștept pe-același drum” de la Zlatna.

În 30 noiembrie, dobrogenii s-au bucurat de un emoționant concert „Romanțele dorului” organizat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, dedicat celebrării Zilei Naționale a României. Într-o ambianță scenografică sugestivă, managerul operei constănțene, celebra soprană și interpretă de romanțe, Daniela Vlădescu, împreună cu alți artiști valoroși ai teatrului, laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” și invitați speciali, au oferit publicului un adevărat regal muzical, acompaniați la pian de Lucian Vlădescu.

 Moldova, pe ambele maluri ale Prutului, a fost beneficiara a trei concerte extraordinare de romanțe. Două dintre ele s-au desfășurat la Chișinău (7 decembrie - Palatul Republicii) și la Cahul (8 decembrie - Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”), în ambele concerte performând laureați ai festivalurilor surori „Crizantema de aur” și „Crizantema de argint”, alături de prestigioasa orchestră „Folclor”, dirijată de Petre Neamțu.

Duminică, 10 decembrie, la Palatul Culturii din Iași, s-a încheiat în triumf Programul Național de Concerte „Romanțele Dorului”, cu un adevărat eveniment cultural memorabil ce va rămâne multă vreme în sufletele celor prezenți în splendida sală „Henry Coandă” sau în ale celor care au urmărit concertul în direct pe Facebook.

Consiliul Județean Iași, Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al CJ Iași, Facultatea de muzică a Universității Naționale de Artă „George Enescu”, Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași și-au unit forțele pentru a oferi publicului un splendid concert de romanțe, o premieră în istoria culturală a municipiului Iași.

Orchestra dirijată de Dumitru Lucaci a acompaniat o pleiadă de laureați foarte valoroși ai festivalurilor surori „Crizantema de aur” și „Crizantema de argint”, alături de doi soliști ai ansamblului care au oferit în debutul concertului un medalion omagial dedicat ilustrului compozitor Constantin Arvinte.

Alte momente omagiale au fost dedicate compozitorilor ieșeni Titel Popovici și Constantin Bardan, precum și altor mari compozitori români, Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu, Vasile Veselovski, Ionel Fernic, Henry Mălineanu, Emil Gavriș, Aurel Giroveanu, Dan Stoian, Dan Mizrahy, Laurențiu Profeta, Paraschiv Oprea, Temistocle Popa, Ioan Tomescu, Elly Roman și mulți alții.

Recitalurile susținute de îndrăgita interpretă Alina Mavrodin Vasiliu, precum și prezentările realizate în toate aceste concerte extraordinare, au fost cu adevărat momente de referință foarte apreciate de public, atât în sălile de spectacol, cât și în transmisiunile în direct pe Facebook.

File din istoria romanței, culese cu devotament din patrimoniul acestui gen muzical de Teodor Vasiliu, jurnalist și doctor în istorie, au fost oferite publicului în toate prezentările realizate de Alina Mavrodin Vasiliu. Spectatorii au fost invitați să viziteze Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște - fondat și realizat în anul 2017 de Teodor Vasiliu și de Alina Mavrodin Vasiliu, instituție muzeală intrată, din 2019, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, din subordinea Consiliului Județean Dâmbovița - în care se desfășoară un intens program internațional de vizitare coordonat de muzeograful Andrei Vasiliu, ale cărui ghidaje de succes atrag mii de tineri vizitatori din toate colțurile țării, din Basarabia și din Bucovina în programul „Tinerețea Romanței”. Toate aceste evenimente la Muzeul „Casa Romanței” se desfășoară sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.

FOTO | Program național de concerte. „Romanțele dorului” au vibrat în toate regiunile istorice de pe ambele maluri ale Prutului

Interpreți în concertele „Romanțele Dorului” în anul 2023:

Zalău: Pavel Păușan, Rodica Pop Seling, Alexandru Mânzat, Veronica Macarie Moldovan și Cătălin Nistor.

Cluj-Napoca: Veronica Macarie Moldova; Cătălin Nistor; Liliana Feher; Samuel Barani; Georgeta Plută; Cristina Beldean Moșuțan, Rodica Pop Seling.

Constanța: Daniel Pop, Mihaela Ionescu, Iulian Bratu, Gabriela Dobre, Mădălin Băldău, Veronica Răceală, Florian Popa, Ionuț Boancheș, Daniela Vlădescu.

Chișinău și Cahul: Andreea Tican, Ana Maria Racu, Ionuț Ciobotaru, Camelia Florescu, Diana Văluță, Florian Popa, Veronica Roșca, Ionuț Boancheș, Nicoleta Vasile, Bogdan Hrestic, Silvia Goncear, și Margareta Ivănuș.

Iași: Simona Mazăre și Andrei Liță, Lucia Deliu, Ionuț Ciobotaru, Andreea Tican (boboc de crizantemă), Ina Cristea, Bogdan Hrestic, Veronica Roșca, Ana Maria Donose, Aurel Niamțu, Alina Huțu și Silvia Goncear.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău