FOTO | Prințul Charles expune la Londra 79 dintre acuarelele sale, inclusiv peisaje din România

  • 13 Ianuarie 12:45
FOTO | Prințul Charles expune la Londra 79 dintre acuarelele sale, inclusiv peisaje din România

Dintre toate pasiunile prințului Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, pictura în acuarelă este una dintre cele mai vechi. Fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a expune în prezent la Londra 79 dintre picturile sale, inclusiv peisaje din România, în decorul delicat al unei capele renovate ce datează din secolul al XIX-lea, informează AFP.

Aceasta este cea mai importantă expoziție organizată până în prezent ce grupează picturile realizate de prințul Charles. De aproape 50 de ani, prințul britanic pictează în aer liber locurile pe care le îndrăgește, precum Scoția și reședințe regale. Călătoriile lui sunt de asemenea o sursă importantă de inspirație și l-au ajutat să transpună pe pânză diverse peisaje din Elveția, Tanzania, Franța, România și Grecia.


Sursa foto: princes-foundation.org


Prințul Charles a selectat el însuși acuarelele incluse în această expoziție, prezentate la Londra până pe 14 februarie și grupate în funcție de locurile și țările prezentate.

Vizitatorii vor putea să admire astfel munți înzăpeziți din Țara Galilor, lanțul muntos Dentelles de Montmirail din regiunea franceză Provence, peisaje de pe Muntele Athos din Grecia, sau imagini din Transilvania. Prințul Charles a pictat și peisaje din localitățile elvețiene Klosters și Saint Moritz, precum și platoul Barroux din sudul Franței.

Prințul britanic, în vârstă de 73 de ani, iubește munții, cursurile de apă, marea, având o afecțiune specială pentru un munte scoțian, Beinn a' Bhuird, pe care l-a pictat de multe ori, în diferite perioade ale anului și din diverse unghiuri.

Moștenitorul tronului britanic a ales acuarela deoarece consideră "fotografia prea puțin satisfăcătoare", a dezvăluit el într-un text expus alături de picturile sale, prezentate în capela Garrison din cartierul londonez Belgravia.

 


Sursa foto: The Prince's Foundation / Facebook


"Pictura necesită concentrarea cea mai intensă și, în consecință, ea reprezintă unul dintre exercițiile cele mai relaxante și terapeutice pe care le cunosc. Pictura mă transportă într-o altă dimensiune, care împrospătează anumite părți ale sufletului, la care alte activități nu pot să ajungă", a declarat prințul Charles.

În pofida caracterului delicat al unora dintre acuarelele sale, prințul britanic spune că nu are "nicio iluzie" în privința calității acestora. "Însă ele reprezintă tipul meu special de album fotografic și, ca atare, au o mare importanță pentru mine", a adăugat el.

De-a lungul anilor, prințul Charles a pictat 680 de acuarele, uneori semnate A.G. Carrick, pseudonim compus din inițialele celorlalte două prenume ale sale, Arthur și George, și din titlul său de conte de Carrick.

Familie de artiști

Prințul Charles provine dintr-o "familie de artiști", a declarat Rosie Alderton, conservatoarea expoziției, reamintind picturile realizate de tatăl acestuia, prințul Philip, și acuarelele și desenele reginei Victoria (1819-1901).

 


Sursa foto: The Prince's Foundation / Facebook


Niciuna dintre acuarelele prințului Charles nu a fost scoasă la vânzare, însă reproduceri ale unora dintre ele, realizate sub forma unor litografii, pot să atingă mai multe mii de lire sterline în cadrul licitațiilor organizate pe internet. Unele dintre acele litografii au fost de asemenea vândute pe domeniul său din Highgrove. Toate veniturile obținute în urma acestor vânzări sunt donate în beneficiul The Prince's Foundation - care a organizat expoziția - sau al altor organizații de caritate, a precizat Rosie Alderton.

De-a lungul anilor, aceste vânzări au generat încasări de mai multe milioane de lire sterline, relatează Daily Telegraph.

Cincizeci dintre acuarelele prințului Charles au fost deja expuse la palatul Hampton Court în 1998, cu ocazia semicentenarului prințului britanic, iar alte 30 în 2018 la National Gallery din Australia, pentru a celebra cea de-a 70-a aniversare a moștenitorului tronului britanic.

Sursa foto: The Prince's Foundation / Facebook


Din 2019, prințul Charles a devenit extrem de ocupat cu îndatoririle sale regale și nu a mai avut timp să picteze. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,86
Ploaie ușoară
Umiditate:66 %
Vint:1,34 m/s
Tue
17
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău