FOTO | Primele comenzi pentru camionul electric Tesla. Cum arată și cât costă Semi

  • 13 Decembrie 2017 14:17
FOTO | Primele comenzi pentru camionul electric Tesla. Cum arată și cât costă Semi

PepsiCo a făcut cea mai mare precomandă pentru noile camioane electrice fabricate de Tesla, 100 de astfel de vehicule, producătorul Mountain Dew și al cipsurilor Doritos intenționând să reducă cheltuielile pentru carburanți și emisiile flotei sale de vehicule, a declarat marți un director al producătorului de băuturi răcoritoare, citat de Reuters.

Tesla a încercat să convingă industria de profil că poate produce camioane electrice de capacitate mare cu prețuri competitive cu cele ale camioanelor diesel.

Mai multe firme de transporturi au încă rețineri să cumpere camioanele Tesla, din cauza incertitudinilor legate de timpul necesar încărcării bateriilor comparativ cu alimentarea cu motorină, a autonomiei de drum, a capacității de transport și a evoluției pe care o poate avea piața vehiculelor comerciale electrice.

Anual, în America de Nord sunt fabricate circa 260.000 de camioane Clasa 8 de tonaj greu, potrivit firmei de cercetare FTR.

Navistar International și divizia de camioane și autobuze a Volkswagen vor lansa camioane electrice de tonaj mediu până la sfârșitul anului 2019, în timp ce Daimler a livrat primele camioane electrice de tonaj mai mic clienților din New York.

În afară de PepsiCo, peste o duzină de companii, între care Wal-Mart Stores, compania de transporturi J.B. Hunt Transport Services și compania de servicii de distribuție a alimentelor Sysco, au rezervat camioane Semi, Tesla primind în total precomenzi pentru cel puțin 285 de camioane, potrivit calculelor Reuters.

PepsiCo intenționează să folosească Tesla Semis pentru livrarea de snack-uri și băuturi între unitățile de producție și cele de distribuție și direct la retaileri, pe o rază de 500 de mile (800 de kilometri).

Camioanele Semi vor completa flota de vehicule a PepsiCo din Statele Unite, de aproape 10.000 de camioane de tonaj greu, și reprezintă o parte esențială a planului de reducere a emisiilor cu efect de seră a acestora, cu cel puțin 20% până în 2030, a spus Mike O‘Connell, director al lanțului de aprovizionare din America de Nord al subsidiarei Frito-Lay.

Tesla a prezentat camionul Semi în luna noiembrie și anticipează că vehiculul va intra în producție în 2019.

Tesla Semi este un cap tractor cu patru motoare electrice și autonomie de 800 de kilometri. Americanii au anunțat acum și prețurile pentru mașina ce ar trebui să apară pe piață în 2019. Acesta va avea prețuri cuprinse între 150.000 și 200.000 de dolari. Clienții care doresc să-și cumpere Tesla Semi trebuie să achite un avans de 20.000 de dolari.

Versiunea cu autonomie de 480 km costă 150.000 de dolari, respectiv 180.000 de dolari pentru varianta cu autonomie de 800 km. În plus, va fi lansată și o versiune Founders Series” în valoare de 200.000 de dolari.

Elon Musk anunța că inginerii companiei lucrează la o versiune complet autonomă. Prin introducerea unei astfel de tehnologii, transportatorii rutieri nu ar mai avea nevoie de șoferi în viitor.

Astfel, obiectivul companiei este să pătrundă pe piața transportului de mărfuri pe distanțe mai scurte, cuprinse în intervalul 160-320 de kilometri, fără să afecteze segmentul expedițiilor internaționale. De aici și autonomia de 320-480 de kilometri pentru capul-tractor.

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău