FOTO | Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România inaugurează prima expoziție personală în Rep. Moldova

  • 06 Octombrie 18:23
FOTO | Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România inaugurează prima expoziție personală în Rep. Moldova

Artistul român, Petru Lucaci, expune în premieră la  Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția „Despre Negru” propune vizitatorului o incursiune în parcursul său de pictor imediat după 1990, moment în care negrul a devenit pentru el culoarea dominantă, vizibilă în ciclurile „Noctumbre”, „Alb/Negru”, „Night Shadows”, „Clarobscur” sau „Black-based Cocktail”. În discursul artistic contemporan, Petru Lucaci a reconstruit istoria culorii negru de la limbajul artistic preistoric la cel contemporan. Relatează Alla Tofan.

Potrivit curatoarei expoziției, Ruxandra Demetrescu, expoziția este una complexă, ce reconstituie pictura din limbajul bidimensional în cel tridimensional, „materia neagră” fiind sursă inepuizabilă pentru artist.

 „Interesul lui Petru Lucaci pentru culoarea neagră datează de câteva decenii bune, când a acceptat această provocare să demonstreze de fapt că negrul este o culoare și nu că nu are ce căuta în pictură așa cum în mod tradițional se considera, în care nu a făcut altceva decât să mediteze și să scrie despre istoria negrului în pictură într-un parcurs cronologic, care cobora adânc în preistoric”, A SPUS Ruxandra Demetrescu.

FOTO | Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România inaugurează prima expoziție personală în Rep. MoldovaStudiul pentru negru se identifică în reflecția teoretică pe care a conjugat-o cu practica artistică. Cea dintâi dă măsura curiozității sale intelectuale, materializată într-o amplă cercetare în teza de doctorat, susținută la Universitatea Națională de Arte din București în 2006, a spus artistul pentru Radio Chișinău.

„Negrul este singura culoare concretă care este absorbită de materie, celelalte sunt ficțiuni pentru că ele sunt reflectate de materie și de aia ajung în privirea noastră. Aici ne putem juca de la glumă la realitate pentru că suntem într-un mediu de creație și ne putem imagina orice”, a precizat Petru Lucaci.

FOTO | Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România inaugurează prima expoziție personală în Rep. Moldova

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că arta lui Petru Lucaci este deosebit de importantă în limbajul artistic contemporan.

„Este o expoziție deosebit de importantă și deosebit de interesantă. Mă bucur că domnul Lucaci se află aici la Chișinău. După cum spuneam arta și cultura sunt deosebit de importante în fiecare zi, dar mai ales în perioadele dificile”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.

FOTO | Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România inaugurează prima expoziție personală în Rep. MoldovaExpoziția este deschisă publicului până pe 6 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău