FOTO | Premierul turc a efectuat o vizită oficială în autonomia Găgăuză

  • 07 Mai 2017 10:38
FOTO | Premierul turc a efectuat o vizită oficială în autonomia Găgăuză

La Comrat înaltul oaspete fost întâmpinați de mii de locuitori ai autonomiei și conducerea regiunii. Mulți au venit cu flori, stegulețe ale Republicii Moldova, Găgăuziei și Turciei.

Pe piața din fața Comitetului Executiv, prim-miniștrii Republicii Moldova și Turciei au fost salutați de șeful autonomiei, Irina Vlah, președintele adunării Populare, Vladimir Cîssa, membrii Comitetului Executiv și deputați, scrie Gagauzinfo.

După tradiționala întîmpinare cu pîine și sare, oficialii au mers în sala de ședințe. Întîlnirea a avut loc cu ușile închise.

O oră mai tîrziu, în fața presei au ieșit prim-ministrul turc Binali Yildirim, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Conform protocolului, a deschis briefingul prim-ministrul moldovean.

Pavel Filip a explicat că în cadrul întîlnirii oficiale din Comrat s-au discutat proiectele deja realizate cu sprijinul agenției TIKA în domeniul sănătății și educației. Premierul a vorbit și despre importanța investițiilor turcești în Republica Moldova și în special pentru dezvoltarea sferei social-economice a Găgăuziei.

"Guvernul Moldovei este dispus să ofere sprijin în atragerea investițiilor străine în Găgăuzia. Un exemplu în acest sens este proiectul de susținere a agriculturii și a mediului rural SARD, demarat în anul 2016", a spus Filip.

Prim-ministrul turc, Binali Yildirim a subliniat că poporul găgăuz este o punte de prietenie între Turcia și Republica Moldova. De asemenea, el a subliniat că Turcia va continua să acorde sprijin poporului găgăuz și Republicii Moldova.

Binali Yildirim a enumerat cîteva proiecte importante care au fost realizate în trecutul apropiat. Printre acestea - construcția blocului în Ceadîr-Lunga pentru sinistrați, curățarea albiei rîului Stratan, repararea unei secții a spitalului raional din Vulcănești, construcția unei grădinițe de copii în satul Copceac.

"În cadrul vizitei, de asemenea, vom deschide și alte obiecte pe teritoriul Găgăuziei, printre care - grădinița "Suleyman Demirel" la Comrat", a adăugat Binali Yildirim.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a exprimat prim-ministrului mulțumiri pentru vizita în autonomia, subliniind că Turcia este alături de Găgăuzia încă de la începuturile autonomiei și un rol deosebit în stabilirea relațiilor de prietenie între cele două popoare aparține președintelui Turciei, Suleyman Demirel.

"Toți aceștia 24 de ani nu am fost singuri. Am simțit sprijinul Turciei, datorită căruia în Găgăuzia au fost realizate o mulțime de proiecte. În Găgăuzia există o mulțime de sarcini pe care le vom putea realiza cu sprijinul Turciei. Întrebarea principală este deschiderea noilor locuri de muncă, pentru ca oamenii noștri să se întoarcă și să lucreze acasă. În cadrul întrevederii de astăzi am discutat o gamă largă de subiecte și sunt sigură că tot ce ni s-a promis va fi îndeplinit", - a rezumata bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău