FOTO | Oficiul de legătură al NATO a fost inaugurat la Chișinău

  • 08 Decembrie 2017 13:35
FOTO | Oficiul de legătură al NATO a fost inaugurat la Chișinău

Oficiul de legătură al NATO în Republica Moldova a fost deschis vineri, 8 decembrie, la Chișinău. La deschidere au participat Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. Cei doi oficiali au subliniat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu reprezintă un obstacol în cale unei bune colaborări între NATO și Chișinău. 

Oficiul de legătură al NATO în Republica Moldova a fost deschis astăzi la Chișinău. La deschidere au participat Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. Cei doi oficiali au subliniat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu reprezintă un obstacol în cale unei bune colaborări între NATO și Chișinău. 

Secretarul General adjunct al NATO a subliniat că deschiderea oficiului de legătură la Chișinău reprezintă un semnal clar a importanței relației pe care o are Alianța cu Republica Moldova. Rose Gottemoeller a subliniat că NATO este o organizație politico-militară, iar aspectul politic este unul foarte important și a menționat că în cadrul oficiului de la Chișinău nu vor fi angajați militari, dar numai civili. Oficialul NATO a reiterat faptul că Alianța Nord Atlantică înțelege și respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova.

„NATO respectă pe deplin neutralitatea Republicii Moldova, independența și suveranitatea ei. NATO lucrează cu multe state neutre, precum Finlanda, Suedia și Elveția, dar și cu țări care au relații apropiate cu Rusia, precum Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici”.

Premierul Pavel Filip a subliniat că acest eveniment reprezintă un element de normalitate și de deschidere internațională a Republicii Moldova și niciun actor politic nu ar trebui să conteste acest lucru. 

„În discuțiile cu Alianța de fiecare dată se pune accent pe neutralitatea Republicii Moldova și în fiecare document semnat cu Alianța este stipulată și evidențiată neutralitatea Republicii Moldova, în comparației cu cei care se îngrijorează de neutralitatea noastră, dar în același timp, încalcă această neutralitate prin staționarea forțelor armate nelegitim și împotriva voinței noastre pe teritoriul țării”.

Pavel Filip a mai spus că Oficiul de legătură NATO va contribui la realizarea priorităților trasate în agenda de cooperare bilaterală și în Planul individual de acțiuni Republica Moldova – NATO.

Șefa Oficiului de legătură NATO la Chișinău, Kristina Baleysite, a declarat în cadrul unei conferințe care a succedat evenimentului de inaugurare că Biroul va susține  inițiative concrete ale autorităților, dar și ale societății civile din Republica Moldova.

„Suntem acum capabili să sprijinim inițiative și proiecte concrete ale Guvernului moldovean și inițiative non-guvernamentale. NATO are multe programe de care pot beneficia direct oamenii din Moldova, de întărire a rezistenței în fața provocărilor de securitate, fortificarea instituțiilor democratice, obținerea unor reacții rapide în cazul dezastrelor naturale și sprijin pentru dezvoltarea profesională a funcționarilor publici”, a declarat Kristina Baleysite. 

Se așteaptă o continuare a proiectelor existente, legate de distrugerea pesticidelor învechite, dar și demararea altor proiecte, precum sprijin în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice, pregătirii pentru situații de urgență civilă și reformei sectorului de securitate și apărare.

Pe de altă parte, președintele Igor Dodon a emis o declarație în care spune deschiderea la Chișinău a Biroului de legătură NATO ar fi un prilej de mare îngrijorare. Și câțiva membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor au protestat în împotriva deschiderii la Chișinău a Biroului de Legătura NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău