FOTO | O expoziție de afișe din Germania, Austria și Elveția a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 12 Octombrie 2023 19:52
FOTO | O expoziție de afișe din Germania, Austria și Elveția a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul Național de Artă al Moldovei, în colaborare cu Goethe-Zentrum și cu sprijinul Goethe-Institut România, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și al Ambasadei Austriei la Chișinău au inaugurat astăzi expoziția „100 Beste Plakate 22 / 100 cele mai bune afișe 22”, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Margret Uebber,  a menționat că cele 100 de afișe din Germania, Austria și Elveția, ediția anului 2022, reprezintă rezultatul unui concurs organizat anual de către Asociația „100 Beste Plakate e.V.” din Germania.  La rândul său, Ambasadorul Austriei în R. Moldova, Stela Avallone, a afirmat că concursul pentru cele mai bune 100 de afișe reprezintă cea mai importantă competiție în domeniul design-ului de afiș din spațiul germanofon și are drept scop evidențierea celor mai bune lucrări ale designerilor de afiș, precum și a culturii multilaterale a afișului în aceste trei țări. Potrivit directorului Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Guido Beltrani, această expoziție a devenit o tradiție și este îmbucurător faptul că ea ajunge deja pentru a patra oară la Chișinău.

În context, directorul Centrului German Goethe, Corina Gârlă, a amintit că concursul a fost lansat încă în anul 1966, când, pentru prima dată, au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului în Republica Democrată Germană (DDR). În anul 1980 concursul obține titlul de „100 Beste Plakate” și ia amploare, oferind afișului, ca operă de artă, o platformă de manifestare și promovare, stimulând tinerele talente din acest domeniu și contribuind la creșterea interesului pentru designul grafic al afișului din partea publicului larg. E de remarcat faptul, că limitarea concursului la un an calendaristic nu a fost aplicată până în 1970. Inițial, competițiile au acoperit o perioadă mai lungă de timp. De-a lungul anilor, calitatea posterelor s-a îmbunătățit considerabil. Juriul apreciază un poster în funcție de calitatea artistică, standardele tehnologiei de imprimare și componenta publicitară. La concurs au participat artiști consacrați precum Uwe Loesch, Holger Matthies, Gunter Rambow și alții, lucrările lor fiind ulterior incluse în cadrul expoziției.

În anul 1990 este înființată Asociația Designerilor Grafici, care vine cu inițiativa de a organiza, pentru prima dată, concursul „100 BESTE PLAKATE” în Germania reunificată. Astfel, acesta se extinde treptat, fiind anunțată o competiție adresată graficienilor din țările vorbitoare de limbă germană - Austria, Elveția și Germania. Începând cu anul 1995 proiectul este susținut și de asociațiile designerilor Bund Deutscher Grafik-Designer (BDG) și Allianz Deutscher Designer (AGD). Pe parcursul anilor, competiția capătă un interes internațional tot mai larg, iar expoziția călătorește în diferite orașe ale lumii. Ulterior, afișele selectate în cadrul concursului sunt incluse în colecția Muzeului german de afișe din Essen/Deutsches Plakat Museum Essen și Muzeul pentru Artă Aplicată din Austria/MAK.

La concursul ediției curente au participat 663 de persoane cu un total de 2298 afișe (1073 de postere individuale și 335 serii de postere). Selecția anului 2022 cuprinde 48 cele mai bune afișe din Germania, 43 din Elveția și nouă din Austria la următoarele trei categorii: A - lucrări la comandă: 87; B - lucrări proprii: două; C - lucrări ale studenților: 11. Și în cadrul ediției din acest an, datorită colaborării cu echipa Artivive din Viena, unele afișe premiate sunt prezentate prin Realitatea Augmentată. 

Expoziția va fi deschisă până la 26 noiembrie.

img23008019

img23008019

img23008019

img23008019

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău