FOTO | O ceremonie de comemorare a ostașilor și de sfințire a parcelei Eroilor Armatei Române organizată de Ambasada României în R. Moldova, a avut loc la Cimitirul din localitatea Tomai, raionul Leova

  • 24 Octombrie 2022 18:48
FOTO | O ceremonie de comemorare a ostașilor și de sfințire a parcelei Eroilor Armatei Române organizată de Ambasada României în R. Moldova, 
a avut loc la Cimitirul din localitatea Tomai, raionul Leova

O ceremonie de comemorare a ostașilor și de sfințire a parcelei Eroilor Armatei Române din Cimitirul localității Tomai, raionul Leova, a fost organizată astăzi de Ambasada României în Republica Moldova. Evenimentul face parte din manifestările dedicate Zilei Armatei Române și a fost oficiată de un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, transmite Radio Chișinău.

Ceremonia a început cu amintirea numelor celor 60 de eroi îngropați în opt gropi comune și din cimitirului ortodox din satul Tomai.

Un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, condus de Înalt Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat o slujbă de pomenire. Episcopul a declarat pentru Radio Chișinău că în perioada sovietică eroii români care și-au dat viața pentru salvarea Basarabiei, au fost disprețuiți iar mormintele lor profanate.

”Mai ales în contextul războiului din Ucraina, vedem ce înseamnă să fii eliberate de ”frații” din răsărit, care de fapt nu eliberează ci ocupă în mod barbar, cu forțe militare, făcând uz de tot ceea ce pot pentru a-și pune la îndeplinire planul lor. În acest context al anului 2002, ne rugăm să fie pace în lumea în care trăim iar oamenii să conștientizeze ce înseamnă libertatea, democrația, valori pentru care eroii au murit”, a declarat episcopul.

Reprezentantul Ambasadei României la Chișinău, Adrian Sîrbu, Ministrul Plenipotențiar, s-a referit la sacrificiul României în cel de-al Doilea Război Mondial în care au fost răniți și au murit aproape un milion de eroi, România fiind în primele șapte țări cu cele mai multe victime. Oficialul s-a referit totodată la războiul din Ucraina, menționând în acest sens sprijinul oferit de România atât Rep. Moldova cât și Ucrainei ca să facă față numeroaselor crize cauzate de conflictului sângeros.

”Oamenii care văd războiul nu doar inevitabil ci și util, dezirabil, acești oameni sunt îngrozitori în perversitatea lor morală. După mai bine de o sută de ani spusele lui Tolstoi descriu perfect actuala conducere militaristă de la Moscova și tendințele sale imperialiste. În acest context, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de o serie de crize majore potențate de acest conflict și care afectează atât Ucraina cât și Rep. Moldova, România sprijină ambele state în mod activ pentru depășirea și atenuarea efectelor acestor crize. În plus, acordă autorităților de la Chișinău și Kiev, întreaga susținere  pentru implementarea reformelor necesare în procesul de integrare europeană”, a spus Sîrbu. 

La eveniment a participat și deputatul Oleg Canațui, originar din localitatea Tomai.

”Azi ca niciodată percepem valoarea reală a cuvântului pace, unica forță care trebuie să conducă această lume” a menționat oficialul.

 

Potrivit lui Sergiu Plop, secretar în cadrul Ministerului Apărării, evenimentele politice și geopolitice care au loc azi în lume și în special în regiunea noastră, constituie un prilej a analiza în ce măsură lecțiile conflagrației de acum un secol au fost însușite.

”Activitatea de astăzi este un examen de conștiință prin care înțelegem sarcina pe care o avem în consolidarea sentimentului de onoare și cinste pentru înaintașii noștri. Provocările contextului actual ne-a pus la încercare pe noi, cei de origini comune să fim mai solidari și să avem o disponibilitate de a coopera mai intens pentru a atinge obiectivele prioritare pentru statele noastre, să ne hotărâm propriul destin”, a declarat Plop.

Am aflat de la fosta profesoară de istorie Elena Emilianovna, locuitoare din  satul Tomai, în vârstă de 80 de ani, că crucile de pe gropile comune în care au fost înhumați cei 60 de eroi s-au păstrat și în perioada sovietică, spre deosebire de alte cimitire ale eroilor români, însă, despre ei nu s-a putut vorbi decât după anii 90.

În prezent au mai rămas în viață doar trei veterani care au luptat în Armata Română, cu vârstele de 100 și 103 ani, a menționat președintele Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române, Mihai Postovan:

”Au avut o soartă foarte grea acești veterani. Ei ca cetățeni ai României Mari, și au luptat pentru țară, credință și neam, când s-au întors de la război, au revenit în altă țară. au fost mulți ani ignorați. Chiar până în prezent, până când s-a schimbat puterea la noi. De regimul lui Lucinshi, Voronin. Nu erau menționați și rămâneau fără medalii, pe când veteranii armatei sovietice erau cu medalii la fiecare an jubiliar, li se dădea premii”, a menționat Postovan. 

Pe teritoriul actual al Rep. Moldova au existat în jur de  300 de cimitire în care au fost îngropați eroi ai Armatei Române. Acestea au avut o soartă tragică. Majoritatea au fost distruse în perioada sovietică, ca parte a politicii de ștergere a memoriei istorice a băștinașilor. Până acum, cu sprijinul României au fost reabilitate aproximativ  40 de cimitire ale eroilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău