FOTO | Miting de comemorare a combatanților căzuți pe câmpul de lupta în războiul de la Nistru, organizat la Coșnița. „Noi moldovenii suntem oameni pașnici, dar au venit peste noi la fel cum se întâmplă astăzi în Ucraina”

  • 14 Martie 2022 16:01
FOTO | Miting de comemorare a combatanților căzuți pe câmpul de lupta în războiul de la Nistru, organizat la Coșnița. „Noi moldovenii suntem oameni pașnici, dar au venit peste noi la fel cum se întâmplă astăzi în Ucraina”

Zeci de veterani, foști polițiști și voluntari, din satul Coșnița au participat astăzi la un miting de comemorare a combatanților căzuți pe câmpul de lupta în războiul ruso-moldovenesc de la Nistru, din 1992. Mitingul de comemorare a avut loc la monumentul închinat eroilor căzuți pe platoul de la Coșnița.

Veteranii și sătenii au ținut un minut de reculegere și au depus flori în memoria eroilor căzuți în lupta pentru apărarea localităților lor și a integrității tânărului stat abia format Republica Moldova.

Veteranii au condamnat războiul care a lăsat copii fără tați, mame fără fii, soții fără soți.

Anatol Croitoru este locuitor al satului Coșnița și a participat la războiul din 1992. Pe 14 martie la Coșnița este comemorată prima victimă din această localitate, Nicolae Sotnicenco, plutonier de poliție, ucis de un lunetist separatist.

”Nu este un conflict - a fost un război unde s-a vărsat sânge, unde s-au pierdut vieți. Prima poziție a fost la fabrica de conserve, acolo unde a căzut polițistul Nicolae Sotnicenco. Toate luptele s-au dat în deal la Troian. Eram atacați de către gardiști, cazaci. Nu erau de acord separatiștii fiindcă noi doream să păstrăm Republica Moldova independentă și suverană.”

La cimitirul situat la mică distanță de monumentul eroilor, la mormântul polițistului Nicolae Sotnicenco, am întâlnit-o pe văduva eroului, Tamara, mamă a patru feciori.

”În 1992 stăteam acasă cu copii, cu un copil mic de patru luni ceilalți trei de patru, opt și zece ani. Într-o dimineață ne-am trezit de o alarmă. Ne-a sunat comandantul de la poliție că Nicolae nu-i. Am început a plânge. Mă uitam la cel mic. M-am luat totuși în mâini și l-am petrecut pe ultimul drum”.

La evenimentul de comemorare de la Coșnița a participat și Ion Iovcev, consilier în Parlamentul European.

”Dragi veterani ai războiului de pe Nistru, polițiști și voluntari ați demonstrat la lumea întreagă că moldovenii pot să își apere cuibul lor, pot să își apere satul, casa, mama, familia. Noi moldovenii suntem oameni pașnici, suntem foarte primitori, dar cu părere de rău au venit asupra noastră la fel cum se întâmplă astăzi în Ucraina. Suntem solidari cu această țară și înțelegem prin ce trec acești oameni”.

Președintele Asociației Veteranilor de Război de la Nistru, Platoul Coșnița, Mihai Rotari, speră ca acel calvar din 1992 sa nu se mai repete niciodată, ca nimeni sa nu aibă dreptul sa ne dicteze cine suntem, de unde venim și ce limba vorbim:

”Mii de polițiști, voluntari, militari întorși în țară, punându-și viața în pericol s-au ridicat și au apărat patria. Cu surse modeste și efectiv nepregătit pentru război acești bravi bărbați ai neamului, au dus lupte crâncene cu separatiștii. Suntem profund îndurerați de pierderile a sute de vieți ai celor mai demni bărbați ai neamului”.

La eveniment a participat și primarul localității Coșnița, Alexei Gafeli.

”Orice națiune are dreptul să-și aleagă calea de dezvoltare. Alegere care, însă, tânărul nostru stat odată ce a făcut-o a fost nevoit să o apere cu sângele propriilor fii și fiice. Noi, Republica Moldova suntem o țară a unui popor pașnic și ne dorim pacea. 30 de ani la rând marcăm această rană care încă sângerează prin care fiii țării noastre apărându-și patria, apărându-și casele și-au pierdut viața”

Amintim ca în luptele de la Coșnița începute în noaptea de 13 spre 14 martie 1992 au decedat peste 40 de persoane.

In războiul ruso - moldovenesc și-au pierdut viața în jur de 400 de persoane, 40 au fost date dispărute iar alte peste 3.500 au fost rănite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,51 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău